Свързани новини

26.04.2013 11:01

Марио Топчийски, СДС, 24 МИР – София – град:

Видян 2615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приветствам реформаторството вътре в СДС, защото се изчисти от хората, предизвикали скандалите и конфликтите


-    Г-н Топчийски, защо уважаван адвокат като вас реши да се занимава с политика и прегърна идеята на СДС?


-    Няма противоречие да си добър адвокат и да вярваш в морала. Политиката трябва да се прави от мислещи хора, с лични постижения в живота, които са извън схемите на прехода. Освен това съм изкушен - познавам повечето от лицата на СДС, защото бях главен координатор на вота през 1991 г. Колегите от СДС „Оборище”, които издигнаха кандидатурата ми, ме убедиха, че Демократичните сили имат нужда от нови лица, които са се доказали в живота и са градивни.


-    Тогава се връщате навреме – България е в дълбока икономическа криза.


-    Най-дълбока е кризата на идеи и на хора, които искат да градят, а не да крадат. В партията няма ексцентрици, които обещават наляво и надясно, за да влязат в парламента. Гаранция за това е, че СДС изчисти от хората, предизвикали скандалите и конфликтите.


-    Кои законодателни приоритети на СДС ще отстоявате в парламента?


-    Трябва да бъде въведен системния подход в работата на Народното събрание. Като адвокат съм възмутен, че един и същи закон се променят 2-3 пъти на година. Липса на системен подход е да имаш НПК от 2008 г. и НК от 1968 г. Няма как структурата, мотивацията и аргументацията на единия да бъдат идентична с другия. За подобна липса говори и начинът, по който беше приет действащият ГПК - набързо, без широка обществена дискусия в правните среди и без да е съобразен проверени практики от прилагането на процесуалните норми.  За да станат закони, идеите на партиите трябва да минат през ситото на специалистите. Така ще бъде защитена политическата воля и спазени правилата. Най-важното е да се промени бизнесклиматът, предприемачите да се чувстват защитени, а не притискани от чиновници, разрешителни режими, изисквания.


-    Как ще коментирате скандала с подслушването на политици и бизнесмени?


-    Смятам, че органите на прокуратурата постъпиха правилно като възбудиха дело - законът ги задължава. Тук няма политика. Но вижте кой предизвика проверката - лидерът на БСП. Това политизира проблема и го превръща в предизборна акция. Не се съмнявам, че акцията на БСП ще свърши с пълно фиаско, но преди това ще обслужи партийните й цели. Изуми ме реакцията на МВР, което спретна активно мероприятие на главния прокурор. На единия ден се обявява, че група прокурори са направили проверка и са установили, че са изтрити данни. На другия главният секретар на МВР казва, че такова нещо няма.


-    Вярно ли е, че няма правила при прилагането на СРС?


-    Действително се съмнявам, че има какъвто и да било правилник, наредба, вътрешни правила, в които да е разписано как се нарежда ползването на СРС, как се извършва самото подслушване, как се отчитат мероприятията и как се унищожават СРС-та. Цветанов трябва да понесе политическата отговорност за това. Но Законът за МВР не е писан от ГЕРБ, а само е допълван. Следователно отговорността трябва да понесат и всички министри на вътрешните работи преди него, които не са си свършили работата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв