Свързани новини

23.04.2013 15:47

Тръгват първите услуги за електронната софийска община

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очакваме в следващите месеци първите електронни услуги на Столична община да бъдат пуснати. Това не е краят, а началото на въвеждането на електронната община, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.


Тя представи първите 50 електронни услуги, които ще бъдат предоставяни на гражданите като част от проекта за електронна община.


От 50-те услуги, които избрахме заедно с Министерството на транспорта и съобщенията, 45 са за граждани, а 20 са насочени към фирмите, като някои от тях засягат както юридически, така и физически лица, обясни Фандъкова. По нейна информация услугите ще обхващат сфери като местните данъци и такси, общинска собственост, зелена система, социални дейности, транспорт и др.


В предходните години беше направена стратегия, системен проект и изградено ядрото, което предполага надграждането, продължи Фандъкова. В момента работим по центъра за обработка на данни, имаме необходимия хардуер и софтуер, както и е изградена оптична връзка с 24-те района на столицата, обясни тя. Надяваме се благодарение на електронната община да облекчим значително комуникация между тези райони, заяви кметицата.


Целта е да покажем готовността на общината за внедряването и прилагането на електронни услуги, заяви министърът за развитието на електронното правителство Роман Василев. "Това е само един пример, който ще покаже как работят процесите в това, което често се питаме какво е електронно управление и правителство", добави той. Това е първа стъпка в процеса на взаимна комуникация и съдействие, и трябва да покаже докъде сме стигнали в развитието на електронните услуги, каза още Василев.


Услугите ще бъдат внедрявани постепенно като първоначално ще бъдат пуснати само 5 от услугите, свързани с гражданско състояние и актосъставяне, обясни Явор Джонев, ръководител на проекта. При по-сложните услуги трябва да се добавят много документи, които ще се изискват по служебен път между администрациите, добави той. Така гражданите няма да губят време в търсене на документи, целият процес се улеснява значително, а вътрешното изпълнение на процесите осигурява по-високо качество и ефективност на администрацията и по-добра защита на личните данни, заяви Джонев.


Джонев обаче не успя да даде точна дата кога ще се внедрят услугите, тъй като предстои обучението на администрацията и свързването на услугите с регистрите на отделни ведомства. Моето лично очакване е че през юни ще можем да включим първите услуги, но не мога да го обещая, заяви той. За да не е нужен електронен подпис за ползването на услугите експериментално ще въведем потвърждение чрез SMS, подобно на това при електронното банкиране, добави Джонев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева