Свързани новини

23.04.2013 13:05

Похитителите се държали добре с Лара, давали й да рисува и гледа ТВ

Видян 1643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Похитителите на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо – Лара, са имали стратегия да я накарат да се чувства комфортно. Това разказа пред bTV разследващият журналист от „24 часа” Блага Георгиева, която е направила няколко интервюта с майката Моника Добринова и е поддържала връзка с нея, докато детето беше държано в плен 47 дни.


Дъщерята на Брендо беше отвлечена пред дома й в столичния квартал "Бояна" рано сутринта на 5 март и беше освободена едва в неделя около 22 часа. Момиченцето няма физически наранявания, с него обаче работи психолог.


С Лара е контактувал мъж с покрито лице, който се държал добре с нея и й носил блокчета за рисуване, например. Похитителите са обяснили на момичето, че не е отвлечено, а е скрито на сигурно място заради опасения за сигурността й, свързани с баща й. „Историята е звучала достоверно за 10-годишно дете,” коментира Блага Георгиева.


Още при планирането на отвличането похитителите са знаели, че Лара ще прекара при тях дълго време. Тъй като става дума за дете, ако психическото и физическото му състояние се влоши, нямало да могат да я държат повече от 10 дни в плен.


Лара е държана в стая с прозорци и е можела да гледа по телевизията каквото пожелае с изключение на новинарски емисии.


Разследващият журналист изрази категорично мнение, че отвличането на Лара Банева е с цел откуп и няма нищо общо с баща й Евелин Банев – Брендо, подсъдим в Италия по дело за трафик на кокаин.


Похищението на Лара в началото на март съвпадна с ключово явяване на Брендо пред съда и се появиха спекулации, че отвличането има за цел да го накара да мълчи. „Става дума за класическия случай с искане на откуп,” убедена е Блага Георгиева, базирайки се на информацията, с която разполага.


Журналистът обясни, че най-вероятно отвличането на Лара Банева е дело на нова група, която няма нищо общо с „Наглите”. Твърдението си Георгиева аргументира с детайли около самото отвличане и начина на водене на преговори, които се различавали съществено от подхода на „Наглите”.


Поисканият откуп от 10 млн. лв. е най-големият от всички случаи досега. В интервю за „24 часа” в края на март Моника Добринова обяснила, че сметките и имуществото на нейно име и на името на бившия й съпруг Евелин Банев са запорирани заради заведени досъдебни производства.


„Вероятно майката на Лара беше получила указания от МВР какво да каже и какво да спести, но думите й бяха насочени предимно към похитителите,” разказа Блага Георгиева, според която интервюто е спомогнало в крайна сметка да бъдат платени около 500 хил. евро.


Основният начин на комуникация между похитителите на Лара и Моника Добринова е бил със SMS-и. Няколко от тях са подадени от района на „Бояна” и столичния бул. „България”.


Майката два пъти получила видеозапис на дъщеря си – единият път с актуален брой на „24 часа”, вторият - кратко клипче от няколко секунди, в което детето казва, че иска да се прибере вкъщи и бута камерата.


Спроед Блага Георгиева друга особеност на отвличането на Лара е и освобождаването на детето – в близост до РПУ, а не в покрайнините на София, както при други отвличания.


Когато се завърнало при семейството си, първите думи на момиченцето били: „Мамо, обичам те!”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден