Свързани новини

19.04.2013 14:52

Българите в чужбина ще гласуват в около 220 секции в 56 държави

Видян 1311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Събрани са 83 884 заявления за гласуване в чужбина за парламентарните избори на 12 май, съобщи говорителят на Министерство на външните работи Димитър Япраков.


72 526 от заявленията са подадени на хартия в дипломатическите представителства на България. 11 358 са постъпили по електронен път.


На база на това прогнозно можем да кажем, че ще бъдат открити 227 избирателни секции в чужбина, в 56 държави.


В 39 от тези държави ще има секции в дипломатически представителства на България. В останалите 17 са събрани над 100 заявления за секции извън дипломатическите и консулските представителства.


На предишните парламентарни избори през 2009 г. българите в чужбина гласуваха в 262 секции в 58 държави, а на изборите през 2005 г. секциите в чужбина са били 344.


През 2009 г. най-много секции зад граница имаше в Турция - 123.


63 667 заявления за гласуване са подадени в Турция. Прогнозният брой секции там е 86, посочи говорителят на МВнР.


В САЩ прогнозата е за 11 секционни избирателни комисии, получени са 1913 заявления, а за Великобритания прогнозата е за 12 секционни избирателни комисии, като е възможно две да са в Лондон, където са подадени 3548 заявления, каза Япраков.


Има достатъчен брой заявления за отваряне на секции за гласуване в Германия. Ще бъдат отворени секции в Хамбург, където са подадени 193 заявления и Магдебург, където са подадени 151 заявления.


В други две консулства не е получен изискуемият минимален брой заявления. В Дюселдорф има 95 електронно подадени заявления и нямаме разрешения от германските власти, каза Япраков.


В Испания са подадени 3623 заявления, прогнозата е за 24 секции. В Италия секции ще има в Милано, Неапол и Рим.


В Афганистан ще има две секции - в Кабул и Кандахар.


В Македония избирателни секции ще има в Скопие и Битоля, подадените заявления са 71.


Бразилия, Бахрейн, Естония, Куба, Непал, Литва, Пакистан и Тайланд не са разрешили да бъдат отворени избирателни секции, защото няма достатъчно подадени заявления или няма дипломатически или консулски представителства на България там.


В други държави като Беларус, Индонезия, Сингапур, Индия, Иран, Казахстан, Либия, Оман, Черна Гора и Узбекистан има разрешения, но няма достатъчно събрани заявления, уточни Япраков.


Предстои да се направят списъци по населени места и адреси за местата за гласуване в чужбина, каза Димитър Япраков. Списъците ще бъдат качат на сайтовете на консулствата и посолствата, включително и на сайта на Министерство на външните работи, за да могат гражданите да се информират.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец