Свързани новини

18.04.2013 16:27

Рекорден спад на броя на имигрантите в ЕС

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на хората, които пресичат нелегално външните граници на ЕС, е намалял с близо 50% през 2012 г. след засилване на контрола по границата между Гърция и Турция, показва официалната статистика на Европейския съюз.


Заключението сочи, че миграционният поток се е изместил през първото тримесечие на 2013 г. през Егейско море, турско-българската граница и летището в Истанбул.


Около 72 430 нелегални преминавания на границата са били отчетени през 2012 г., което е спад с 49% спрямо 141 060 предишната година, уточни агенция Фронтекс, която координира наблюдението на външните граници на ЕС.


Два фактора обясняват този спад, който е "най-големият в историята на Фронтекс от създаването й през 2005 г.", съобщи генералният й директор Илка Лайтинен. Гърция, която от години трябва да се справя с приток на имигранти главно от Азия, Африка и Близкия Изток, е засилила контрола по сухопътната си граница с Турция, разполагайки 1800 гранични стражи през август 2012 г. Освен това през януари Атина започна строежа на ограда с бодлива тел по гръцко-турската граница в североизточната част, дълга 10,3 км и висока 2,5-3 метра.


"Броят на нелегално преминаващите границата бързо спадна от 2000 души през първата седмица на август до 10 на седмица през октомври", заяви Лайтинен, предаде БГНЕС. Общо в Гърция, България и Кипър броят на нелегалните преминавания на границата е намалял с 35% през 2012 г. до 37 220 души.


Втората причина, обясняваща отчетения спад миналата година, е по-малкият приток на имигранти към Централното Средиземноморие (Италия и Малта) след достигнатия пик от 2011 г. заради Арабската пролет в Тунис и Либия.


Така нелегалното преминаване на границите е намаляло с 82% до 10 380 спрямо 59 000 през 2011 г. Това е довело до изместването на миграционния поток през първото тримесечие на 2013 г. през Егейско море, турско-българската граница и летището в Истанбул. "Но наблюдаваното увеличение по тези нови пътища не компенсира от гледна точка на обема регистрирания спад миналата година", заяви Лайтинен. "Криминалните мрежи се нуждаят от малко време, за да се приспособят към новата ситуация", допълни той.


Миналата година имигрантите в ЕС идваха главно от Афганистан, Сирия, Албания, Алжир и Бангладеш, уточняват от Фронтекс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв