Свързани новини

10.04.2013 16:38

Зам.-министърът по енергетиката Божан Стоянов се оказа агент от ДС

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-министърът Божан Стоянов, който отговаря за енергетиката, е единственият сътрудник на Държавна сигурност от служебния кабинет, назначен в средата на март от президента Росен Плевнелиев. Това установи проверка на Комисията по досиетата, която публикува в сряда свой доклад от проверката на 37 лица на правителството на постовете министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри, предаде Mediapool.


При обявяването на кабинета държавният глава заяви, че всички в него са минали проверка и за никого от тях не е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност. Сега обаче Комисията по досиетата посочва, че Божан Стоянов е бил вербуван през юни 1988 г., когато е бил 25-годишен. Водил се е като агент Младенов и е сътрудничил в структурите на Софийско градско управление на МВР и V Районно управление на ДС. Той не е бил снет на отчет и след 1989 г. и комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стефанов Стоянов към органите и след 10 ноември 1989 г. Малко по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространиха съобщение, в което се посочва, че Божан Стоянов разполага с писмо от 22 август 2008 г. от същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов, че няма данни да е бил “щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“. Ведомството е поискало от комисията да изясни въпроса с разминаването на информацията в най-скоро време. За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работеше като финансист и консултант. Името му е познато на българската общественост като беше член на клуба “Българския Великден”, придобил публична известност при управлението на НДСВ. Стоянов беше управител на специално създаденото за приватизацията на "Булгартабак холдинг" дружество "Тобако кепитъл партнърс". Сделката тогава обаче пропадна заради съпротивата на ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец