Свързани новини

09.04.2013 15:20

БСП заложи на съживяване на икономиката, по-високи доходи и пенсии, 250 000 нови работни места

Видян 1741 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред повече от 700 гости в препълнената зала 6 на НДК председателят на БСП Сергей Станишев и кандидатът на социалистите за министър-председател Пламен Орешарски представиха управленската програма на Коалиция за България.


Ключовите думи за следващия управленски мандат са икономика, доходи, заетост.


В своята управленска програма и за нейната реализация КБ залага на експертността и  професионализма, на силен икономически екип с доказан опит в управлението.


Затова ние номинирахме успешния си финансов министър Пламен Орешарски за следващ премиер на България. Излъчихме българския Марио Монти. Знаем, че за бизнеса, за пазарите и за чуждестранните инвеститори, името и политиката на Пламен Орешарски означават стабилност, икономически растеж, нормална бизнес среда, високи доходи. От това има нужда България днес.


КБ няма да отстъпи от свои основни досегашни приоритети:


•    повишаване на доходите,


•    нови работни места,


•    мерки за намаляване на младежката безработица,


•    подобряване на състоянието в здравеопазването


•    добра бизнес сред и условия за привличане на чуждестранни инвестиции,


•    запазване на всички данъчни ставки за бизнеса,


•    последователност и предвидимост в законодателството.


КБ избра да представи акценти от управленските си приоритети пред работодатели, синдикати, общественици, медии и неправителствени организации. Отворени сме да чуем предложения и критики и да дадем аргументи.


Смятаме да направим поредица от срещи и с различните съсловия по сектори, за да получим още идеи за програмата.


 


Основните управленски приоритет на КБ за периода 2013-2017 г. са:


•    Нови 250 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на мандата. Това ще стане чрез създаване на условия за съживяване на малкия и средния бизнес, премахване на корупционните практики за разпределяне на обществени поръчки, връщане на имиджа на България като страна, предпочитана за чуждестранни инвестиции.


•    Трайно намаляване на младежката безработица – осигуряване на първо работно място или обучение на завършилите студенти. Тази мярка може да стане реалност с редица стимули за малките и средните предприятия, които наемат млади хора на работа.


•    Всички данъчни ставки за бизнеса се запазват (10%-тен корпоративен данък, 5% данък дивидент, 0% за капиталовите печалби и др.).


•    Премахване и облекчаване на регулаторните режими, намаляване на административните такси и създаване на предвидима бизнес среда.


•    Облекчаване на кредитирането на малкия и средния бизнес чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие. Така ще се обезпечи евтин кредитен ресурс за бизнеса.


•    Срочното разплащане на държавата с бизнеса до 30 дни


•    Повишаване на минималната работна заплата от 310 на 450 лв. в рамките на мандата. С нея е съобразена и горната граница на 10%-тната ставка на данъка върху доходите на физическите лица – десеткратния размер на минималната работна заплата.


•    Ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход – връщане на швейцарското правило. Периодично преизчисляване на старите пенсии. Запазване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране.


•    Премахваме данък доход за най-бедните.


o    През 2014 г. ще бъде премахнат данъкът за около 1 000 000 българи с доходи до размера на минималната работна заплата (310 лв. към момента). По този начин над 300 млн. лв. ще останат в българските семейства и в българския бизнес. Те ще могат да се влеят в икономиката и да повишат потреблението.


o    За близо 1 900 000 българи с доходи между 310 и 4 500 лв. запазваме 10%-тна данъчна ставка


o    За близо 45 000 българи, с доходи над 4 500 лв. се въвежда 20% данъчна ставка за сумата над 4 500 лв.  


•    Обезщетението за отглеждане на дете от една до две годишна възраст (сега 240 лв.) ще достигне размера на минималната работна заплата (сега 310 лв.). Повишаване на размера на детските надбавки в зависимост от възрастта на детето.


•    През последните две години от мандата ще бъде въведено семейното подоходно облагане. Така при семейства, в които единият родител е безработен, ще бъде отчетен този фактор и ще остават повече пари за образованието на децата или за ежедневните разходи на домакинствата.


•    Ускорено изграждане на широколентов интернет – според изследванията на Европейската комисия всеки нови 10% покритие на населението с широколентов интернет водят до увеличение на БВП с 1.5%.


•    Превръщане на всички публични места в България в свободни wi-fi зони. Осигуряването на  свободен достъп до интернет по летища, гари, университети, градски и междуградски транспорт и пр. ще превърне България в атрактивна дестинация, а българските граждани – в по-информирани и конкурентни граждани на ЕС.


•    Ще заложим на гражданския контрол и връщането на държавността. Ще внесем законопроект за промяна на Закона за референдумите, който да свали бариерата за валидност на националните и местни референдуми.


•    Ще включим граждански експерти за наблюдение върху дейността на регулаторните органи и в държавните и общински комисии за провеждане на обществени поръчки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак