Свързани новини

22.03.2013 11:39

Заводът за боклук на София ще струва поне 163 млн. лв.

Видян 1105 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти година след повторния опит да избере изпълнител на завода за боклук Столична община е почти на финалната права. Миналия май станаха ясни кандидатите, а преди два дни бяха отворени и ценовите оферти. До крайната фаза на конкурса бяха допуснати пет от общо 11 кандидата, предаде в. Сега.


Най-ниската оферта е на консорциум "ВСМ-СПХ", в който влизат испанското дружество ВСМ и Строително-предприемачески холдинг на Георги Георгиев. Цената им за построяването на завода е 162.59 млн. лв., а за обработка на тон отпадък - 48.94 лв. Те са получили 72.63 точки за техническото предложение. Най-високата цена е предложена от "Актор-Хелектор" - 213.4 млн. лв., а за обработка на тон отпадък е предложена цена от 60.69 лв. Фирмата е получила най-високата оценка за техническото предложение - 81.53 точки. Прогнозната стойност на общината беше 208 млн. лв.


Офертата на консорциум "Садината 2012", в който влизат германската "Хохтийф" и "ПСТ Холдинг" на Васил Божков, е 204.8 млн. лв., а цената за обработка на тон отпадък е 72.43 лв. Техническото им предложение е било оценено с 65.44 точки. Офертата на консорциум между италианската "Еурека" и "Главболгарстрой" на Симеон Пешов е за около 188 млн. лв. и 31.58 лв. за обработка на тон отпадък, а техническата им оценка е 59.51 точки. Германско-българското обединение "Егерсман - Микс констръкшън" е предложило 170.4 млн. лв., а цена на тон отпадък - 48.18 лв. Техническото им предложение е получило оценка от 57.19 точки.


Победителят ще се избере по сложен регламент. "От предложената цена ще се гледат три основни елемента - цена за изграждане, за инвестиции и за експлоатация. Резултатът от това плюс точките от техническите оферти ще класират най-добрата оферта", обясни пред "Сега" общинският съветник Любомир Дацов, който участва в комисията по оценка на участниците. Според него крайните резултати трябва да са готови до две седмици.


Въпреки обещанията на кмета Йорданка Фандъкова за пълна прозрачност около най-големия проект на кметството ценовите оферти на кандидатите за него бяха отворени при голяма дискретност. От общината обясниха, че събитието е било обявено на 14 март, но на сайта няма такава новина. "Участниците са от чужбина, беше даден срок от пет дни, за да дойдат до България", поясни Фандъкова.


РЕГЛАМЕНТ


Според регламента фирмата трябва да проектира и изгради завода за 31 месеца. От тях за проектирането са предвидени 19 месеца, за строителство 10 месеца и още 12 месеца има за съобщаване на дефекти при работа. Заводът трябва да е готов до края на 2015 г., защото в противен случай ще има риск за европейското финансиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и