Свързани новини

21.03.2013 16:50

Хазната дължи половин милиард на бизнеса от поръчки и ДДС

Видян 1434 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската народна банка безпристрастно обяви резултатите от одит, който звучи доста стряскащо. Това е редовен отчет за парите, които са постъпили у нас от чужбина. Без мощни инжекции, икономиката на нашата страна няма да тръгне нагоре, единодушни са експертите. А данните, уви, не звучат никак приятно.


Преките инвестиции в страната за януари 2013 г. са едва 31.4 млн. евро (0.1% от БВП), при 326.5 млн. евро (0.8% от БВП) за януари 2012 г., показват предварителните данни на БНБ. Разликата е 295, 1 млн. евро, които страната ни е загубила само за един месец. Привлеченият през януари 2013 г. дялов капитал е само 23.8 млн. евро или с 58.5 млн. евро по-малко от същия месец на миналата година. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти пък възлизат на 6.5 млн. евро, при 16.2 млн. евро за януари 2012 г. Значително се забавя и темпът на нарастване на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и на вложенията на преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити. Нетният приток в този сегмент е само 1.2 млн. евро, спрямо 235.7 млн. евро за януари 2012 г.


На база на предварителни данни за финансовия резултат, реинвестираната печалба за януари 2013 г. се оценява на 6.4 млн. евро, при 8.5 млн. евро за същия месец на 2012 г.


Преките чуждестранни инвестиции са важни за България, защото освен канал за увеличаване на заетост производствения капацитет те осигуряват на икономиката и ноу-хау, с което да се увеличава самата й производителност. Самото им намаление може да се окаже временно, но е сигнал, че развитието на икономиката е тръгнало назад.


Такива прогнози вече направи служебният министър на финансите Калин Христов. Според него растежът на българската икономика през тази година ще бъде между 1 и 1.5% при основен сценарий на предишното правителство 1.9%. Най-стабилната чужда банка на нашия пазар – Райфайзен обаче преди дни ревизира надолу своята прогноза за България. Според анализаторите на мощната институция едва ли и при най-голям оптимизъм можем да очакваме процент ръст.


На този безрадостен тон твърденията на депутата Доброслав Димитров, че хазната дължи само 10 милиона на бизнеса се оказаха, меко казано, подвеждащи. Според безпристрастния танц на числата, измерван съвестно от БНБ, държавата и общините вече дължат над 278 млн. лева на бизнеса по сключени договори. Задържаният ДДС в края на януари пък е над 207 млн. лева. Общо става въпрос за чутовните половин милиард евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни