Свързани новини

13.03.2013 11:34

Съдим некоректни търговци без пари

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Клиентите у нас ще могат да съдят по бързата процедура търговци, които пробутват стоки менте или са некоректни към тях. Това става възможно с два закона, които бяха гласувани в Европарламента във вторник и са задължителни за всички страни от пакта, предаде Дартс нюз. Текстовете гарантират на потребителите евтин - само с "номинална такса", бърз и справедлив процес, за което ще помага посредник. Целта е да се спестят време и пари на купувачите, като разпоредбите се отнасят и за онлайн търговията, и за покупки от чужда държава. Срокът за решаване на споровете е 90 дни.


Много държави членки вече имат схеми за алтернативното им решаване, но липсата на информираност, недостатъчното покритие или претовареността им затрудняват използването им от страна на купувачите. Сега новата директива изисква държавите да гарантират, че за всички бизнес сектори съществуват безпристрастни органи, които да осъществяват посредничеството.


„Директивата за алтернативно разрешаване на спорове е добра новина, както за купувачите, така и продавачите. Евтин механизъм на ЕС за бързо обезщетение ще спести на потребителите милиарди евро годишно, насърчавайки трансграничната електронна търговия, която е значим стимул за растеж в единния европейски пазар“, коментира докладчикът Луис Грех от Малта.


Отделен регламент разглежда онлайн решаването на спорове. Той предвижда е-платформа на всички езици на ЕС, която да бъде създадена и поддържана от Европейската комисия. Платформата, достъпна през портала „Your Europe“, ще предлага стандартни формуляри за подаване на жалби и ще предлага на купувачите най-подходящата схема за решаване на техния спор. Обменът на информация ще бъде защитена от разпоредбите на ЕС в областта на неприкосновеността на личния живот и правилата за защита на личните данни. Платформата ще бъде на разположение за всеки спор за онлайн продажба, независимо от това, дали продавачът се намира в ЕС.


„Потребителите и търговците, особено по-малките, се чувстват несигурни по отношение на онлайн търговията зад граница, защото не знаят къде да се обърнат за помощ, ако се натъкнат на проблем. Новата система ще им даде увереност да купуват и продават в целия ЕС. Това е крайъгълен камък в рестартирането на единния пазар“, заяви докладчикът евродепутат Роза Тун от Полша.


Директивите ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС и ще стане валидна за всички държави членки в рамките на 24 месеца от приемането й, а платформата за онлайн решаване на спорове ще стартира скоро след това.


Документът беше одобрена с 617 гласа „за“, 51 „против“ и 5 „въздържал се“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион