Свързани новини

11.03.2013 13:43

Дянков: Не давайте пари на бедните

Видян 1932 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уж уволненият с обесването на Левски на 19 февруари Симеон Дянков, който обаче продължи да работи до момента, от вторник, надяваме се, престава да бъде финансов министър на България и си отива обратно в Америка. С последните си безотговорни твърдения той направи всичко възможно да срине идеята за инвестиции в България за дълго време напред на международната финансова общност, което е логичен край на цялата му дейност, очевидно насочена към съсипването на страната.


Дянков категорично се обяви против вдигането на доходите на най-бедните и на пенсионерите чрез заем. И то при положение, че благодарение на Костов, Царя и Станишев държавата ни има нищожен процент външен дълг, отнесен към БВП – 16% при около 100 и над 100 в цяла Европа.


Идеята за по-високия стандарт с пари отвън беше лансирана от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която видя спешна нужда за бюджета на страната. Според нея е разумно вдигането на доходите на най-бедните, като трябва да се прецени дали това да стане с разместване на разходи в бюджета, или чрез тегленето на заем. Според нея той би могъл да бъде в размер на 1 милиард долара или евро.


Въпреки че и Дянков, и Георгиева са бивши финансови експерти и колеги в Световната банка, а като част от екипа на Цветелина Бориславова бяха набутани на върха на българската политика от ГЕРБ, между тях от известно време има сериозни противоречия. Георгиева от месеци предупреждаваше, че прекаленото затягане на колана вече души потребителите и икономиката и тя губи трайни перспективи за съживяване. Вицепремиерът в оставка пък нарече идеята на еврокомисарката „безотговорна постъпка, която ще разклати валутния борд, ще се плащат огромни лихви по 30 млн. лв. годишно и страната ще влезе в спирала на растящи дългове“.


„Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", каза още финансистът. Той обясни, че ако се вземе например 1 млрд. лв. заем, лихвите ще са около 30 млн. годишно. Според него: „и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", каза още Дянков.


Това, разбира се, е нагла лъжа, тъй като миналата година самият Дянков изтегли над 2 милиарда дългове, а в началото на тази пусна емисия от 850 милиона левна. При това с падеж 6 месеца, тоест – ще ги плаща следващата власт. По-безотоговрно от това, здраве му кажи.


Вместо да си каже как стоят наистина финансите ни, как бяха опоскани общо 8 милиарда, оставени в наследство от Станишев, защо без да има законово право великият топикономист „прехвърли” частния здравен резерв от 1,6 млрд. лв. вноски на българските граждани в бюджета и така го национализира, пак против закона бръкна в недосегаемите фондове, формиращи фискалния резерв, той продължава да клати системата.


В понеделник Дянков коментира, че „олигарсите, които имат интерес от финансовия срив на държавата, са тези хора, които са натрупали милиони задължения" и за тях било "много изгодно да падне валутният борд", за да не им се налага да ги връщат. Това отново е неистина, тъй като около 80% от кредитите в България са дължими в евро, което банките открай време правят именно като застраховка.


Помолен да уточни кои олигарси има предвид, финансовият министър в оставка лаконично добави, че че те "не са се променили оттогава (от 1996-97 г. - бел. ред.), те са същите и имат същите интереси".


Това е особено гнусно, тъй като за международната финансова общност говоренето от страна на все още действащ – до 16 часа утре, финансов министър за евентуално падане на борда е знак СТОП дори да мислят да инвестират у нас. А без влизането на реални пари отвън положението ни няма как да се подобри при неработеща родна икономика. За цялото управление на ГЕРБ чуждите инвестиции едва достигнаха 2,5 милиарда евро и то по най-оптимистична стъкмистика, докато при Тройната коалиция бяха над 25 млрд. евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено