Свързани новини

06.03.2013 16:48

София получава над 192 млн.лв. за завода за отпадъци

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на втората фаза на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община.


Изграждането на завода за механично и биологично третиране беше одобрено от Европейската комисия в края на миналата година.


Втората фаза e част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата. Предвижда се да се изгради съоръжение за цялостно механично-биологично третиране на отпадъците, генерирани на територията на София. Стойността му е 192,6 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г.Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, а високоенергийната фракция отделена от общия поток отпадъци ще се използва за производство на енергия.


Заводът ще произвежда гориво, което ще може да се използва в горивни инсталации, включително за оптимизация на работата на Топлофикация София, за която в момента се извършват предпроектни проучвания с цел определяне на необходимите инвестиции. За отпадъците на столицата това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци около 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на