Свързани новини

25.02.2013 14:16

Вземете концесиите за добив на злато и мед

Видян 4414 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да се губи енергия в напразни искания като промяна на Конституцията, което с нищо няма да подобри икономическия живот, 19’ подсеща протестиращите за едно искане, което е разумно и реално ще напълни хазната.


В момента срещу 0,75 % от декларирания добив, а никой не знае колко се добива, България дава земята си за златодобив на задокеански компании. Освен че унищожават скоростно природата ни, те се отчитат с нищожни на фона на приходите си вноски. А реално правят стотици милиони евро годишно от нашите собствени ресурси, които по конститция би трябвало да бъдат експлоатирани от нас, а по закон не би трябвало да бъдат изнасяни. Преди време работещ в мината източник разказа за 19’, че при добив 5 000 тона руда на ден, описван на вътрешното информационно табло на мината, и златно съдържание 4-5 грама в рудата, годишният добив би следвало да бъде 7,2 и 9 тона злато, а се декларират 5. Как се обяснява тази съществена разлика, която всъщност се измерва в стотици милиони лева? Запитахме се също вярна ли е информацията ни, получена от първа ръка – от очевидец,  че монтирането на подземна трошачна система е свързано с проект за удвояване на добива така, че до 10-12 години запасите в най-голямото златно находище в Европа - Челопеч ще бъдат тотално изчерпани? Същото се готви и на Крумовград, където полицията при ГЕРБ арестуваше и разпитваше хора дори само, защото са подкрепили подписка в защита на плячкосването на Родопите.


Същото се отнася и за добива на други цветни метали като мед в Пирдоп например. И там хем душат екологията, хем плащат трохички от това, което всъщност се добива и се печели от нашите собствени богатства, но експлоатирани от чуждоземци.


Разбира се, ние сме наясно, че президентът Плевнелиев има за лични приятели олигарси, които стоят зад златодобива и медодобива и едва ли на него и назначено от него правителство може да се разчита да върне стотиците милиони, изкопавани от българските недра на нашата държава. Така че да бъдат вложени във вдигане на доходите, в здраве и просвета за нацията. Но, ако бъде притиснат, няма как да откаже на народа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.