Свързани новини

21.02.2013 10:12

Ханес Свобода окачестви срива на българското правителство като „логично следствие от една антисоциална политика”

Видян 1121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прогресивното семейство на европейските социалисти изразява пълната си подкрепа за лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като стана ясно, че българското правителство подава оставка. „Време е да върнем духа на демокрацията в България”, заяви Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост. Решението за оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов в България беше приветствано от Партията на европейските социалисти. ПЕС застава с цялата си подкрепа зад БСП и нейния лидер Сергей Станишев. По този повод Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост изтъкна, че за предстоящите предсрочни избори Станишев може да разчита на цялостната подкрепа на европейското прогресивно семейство. „Партиите-членки на ПЕС са готови да предоставят своята помощ и подкрепа, за да гарантират, че България ще намери един по – успешен път за излизане от кризата и то по начин, който ще върне духа на демокрацията в България”, заяви Пост.


Пост добави още: „Ние не можем да приемем наследството на Борисов,  предложеният нов Изборен кодекс, който изцяло намалява политическата независимост на органа, организиращ изборите,  подкопава най-основните принципи на демокрацията и съкращава потенциала на България за постигане на растеж и прогрес. Това е възможност да върнем обратно гласа на гражданите и той да бъде чут, и това тяхно основно демократично право би могло да бъде истинско и възможно, само ако ние гарантираме че изборите ще бъдат проведени по честен, прозрачен и открит начин”.


Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Ханес Свобода също коментира оставката на правителството на Бойко Борисов. „Падането на българското правителство показва много ясно - не за първи път в Европа - катастрофалните последици от нео-либералнaта политика, прокарвана от десни правителства, когато този вид политика се налага без да се взима предвид социалното ѝ въздействие”, каза Свобода. Според него приватизацията на основни обществени услуги в полза на няколко фирми, без оглед интересите на гражданите, в комбинация с екстремна политика за икономии, доведоха до недоволство и социално напрежение. Според Свобода правителството на Борисов е сгрешило, обвинявайки чуждестранна компания, в конкретния случай чешки доставчик на електроенергия. „Правителството носи отговорност за икономическата, политическата и социалната криза в България, заедно с дясното мнозинство в Европейския съвет и Комисията, което настоява за строга политика за икономии”, категоричен беше Свобода. Той изрази пълната си подкрепа за президента на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев. „Алтернативата на тези провалени политики за икономии е ясна. Уверен съм, че Сергей Станишев, с постоянно нарастващата подкрепа на българските граждани и респекта на Европа, може да изведе страната от кризата. Сергей Станишев ще има пълната подкрепа на Европейското прогресивно семейство”, каза председателят на Групата на С&Д в ЕП. Според Свобода е особено важно предстоящите избори да са напълно свободни и честни. „Неотдавнашният опит на правителството на Борисов за промяна на Изборния кодекс в България - заедно с много предходни усилия за манипулиране на медиите - е много обезпокоително, тъй като това може да доведе до значителна загуба на политическата независимост на лицата, отговорни за провеждането на изборите”, каза Свобода.


Ръководителят на българската делегация в Групата на С&Д Ивайло Калфин също коментира ситуацията в България. „Това е резултат на абсолютното незачитане на социалните въпроси от правителството на Борисов. Младите хора по улиците защитаваха своето бъдеще, правото им да работят и да имат достоен стандарт на живот, правото им да живеят в страна, където демокрацията работи и гражданите имат право на глас. Ето защо те са изпратили това силно послание само няколко месеца преди на редовните законодателни избори”, каза Калфин. Той изтъкна, че очаква политическите сили и президентът Плевнелиев да организира нови избори възможно най-скоро. „Групата на С& Д ще следи зорко изборите, за да се убеди, че се прилагат най-високите стандарти, така, че българските граждани да са също убедени, че техният глас е от значение”, добави евродепутатът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв