Свързани новини

13.02.2013 14:01

Защо държавата продаде евтино остатъчните си дялове в ЕРП-тата?

Видян 5202 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой не прояви интерес към скандалната разпродажба чрез борсата на остатъчните 33%-ови дялове – последните на държавата, с които тя можеше да гарантира контрола си върху ЕРП-тата. В края на миналата година тихомълком се разделихме с ценните акции без да е ясно защо се отказваме от печалбите от тях. При това най-скандалното е, че извоюваната цена бе супер по-ниска от тази, която преди 9 години царското правителство продаде големите проценти. А бизнес логиката е остатъчните дялове да постигат по-високи котировки. Е, сигурно всичко това не е случайно!!!


И така, ето какво казва езикът на числата: ЧЕЗ получава през 2004 г. пакет 67% от енергото в Западна България (ЕРП София, София - област и Плевен) срещу 281.5 млн.евро. Австрийската EVN е класирана на първо място за пакет Югоизточна България (ЕРП Пловдив и Стара Загора) с 271 млн.евро, а германската EON - за Североизточна (ЕРП Варна и Горна Оряховица) с 140.7 млн.евро.


През 2012 г. търсената минимална цена на държавните дялове оцени на практика целия акционерен капитал на "ЧЕЗ Разпределение България” на 272.8 млн. лв., а на "ЧЕЗ Електро България” - 43.3 млн. лв. В първия ден от предлагането държавата реализира над 82,5 млн. лв. приход от продажбата на акции в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, а общо се чакаха към 116 милиона, или много под половината от постигнатата през 2004 г. цена. А приходите сега са много по-високи от тези преди 9 години – цената на тока оттогава е скочила 6 пъти, без да броим и нововъзникналите измислени такси!!!


В края на декември миналата година държавата продаде през фондовата борса още „по-скромно” остатъчните си дялове (33 процента от капитала) в ЕВН Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване за 98 млн. лв. В началото на октомври тази година през борсата минаха и държавните дялове в Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби, които осигуриха на държавата приходи от 65 млн. лв. Общата сума, разделена на проценти, е с десетки милиони по-ниска, ако се сравни от постигната преди 9 години цена.


Днес в парламента депутатите от мнозинството приеха да бъде изслушан по въпроса с монополите в енергетиката министър Делян Добрев. Управляващите обаче се бориха да няма живо излъчване на дебатите, защото в тях се чу информация, изнесена още през 2010 г. от 19 минути. БСП се сети, че бивш шофьор в борда на ЧЕЗ например си докарва от заплата и екстри двадесетина бона месечно за наша сметка.


И накрая, приватизация на ЕРП-тата в Западна и Южна България никога не е имало. Те бяха национализирани от чешка държавна и австрийска общинска компания. В касите на ЕРП-тата за 9 години влязоха над 7 милиарда лева от българите, а гарантираната печалба от тях е над милиард, с която се плащат пенсии на чуждите, а се взема от нашите пенсионери.


В този смисъл не е лошо да се припомни също, че 3 години министър в това правителство беше човек, който дойде от шефското място в южното ЕРП – ЕВН и това е Трайчо Трайков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.