Свързани новини

07.02.2013 16:50

115,7 млн. лева от Летище София на Трейс за бъдещи творчески планове

Видян 2142 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На борса, която точно от 4 и половина години е в тенденция на свободно падане, а най-големите й играчи се обезцениха между 2 и 10 пъти, се случват и чудеса. Акциите на Трейс груп холд скочиха с невероятните за българските обстоятелства 16,27%.


Това стана след гордо съобщение от самите ощастливени чрез Българската фондова борса. За щастие публично търгуваните компании са длъжни да обявяват различни обстоятелства пред обществото, дори да може да предизвикат неудобни въпроси.


Какво съдържаше съобщението на Трейс? Че е сключено „рамково споразумение” на стойност 115,7 млн. лева с държавното дружество Летище София. Става въпрос за „проектиране и изпълнение на нови обекти и ремонтни строително – монтажни работи за период от 4 години”. Всичко щеше да звучи чудесно, ако бъдещите творчески планове се конкретизираха. Ала за съжаление такова нещо няма. Затова си и остават бъдещи творчески планове.


Попитани от Труд, от Министерството на транспорта са си създали допълнителен проблем, като са казали, че споразумението е подписано с три различни консорциума. Истина е малко – всъщност доста, по-различна. Пред Стандарт от Трейс гордо рапортуват, че всъщност става въпрос за обединение Трейс Еър, което обединява 3 фирми – Трейс Груп Холд и дъщерните дружества Пи Си Ай и Инжпроект.


Министерството допълнително разбърква кашата като се опитва да внесе конкретика в бъдещите творчески планове. През следващите години, колкото и неясно да звучи подобна постановка, на летището щели да се правят 2 нови ръкава. Само дето тази специфична дейност се извършва от няколко фирми в целия свят, сред които Трейс не е, доколкото е известно на широката общественост. Вторият бъдещ творчески план били нови „пътеки” за рулиране. „Вероятно”, казва Министерството, щяло да има разширение на стария пътнически терминал. Но само вероятно, което не е като да е спешно да се подписва споразумение на живот и смърт и то за пари, колкото целия бюджет за култура на държавата.


В същото време тези дни Камарата на строителите в България алармира, че кризата е фалирала над 5000 фирми – поне една-трета от всички в сектора, а обществените поръчки се разпределят на тесен кръг в бранша.


Нещо подобно лъха и от съобщението на Министерството на транспорта по споразумението с Трейс. В комюникето се уточнява, че печелившите от летището „за всяка бъдеща поръчка ще организират търг”. Но, забележете „в него ще се допускат само компаниите от шорт листата, доказали опит и професионална компетентност”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се