Свързани новини

30.01.2013 17:20

1 407 587 луди хора в България

Видян 2060 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ужасяващи данни бяха изнесени от психиатрите за психическия статус на населението в България. 20% от хората у нас – 1 407 587 души, страдат от различни разстройства. Съвършено нормалните са пак толкова. 80% от нацията не е съвсем наред, алармират специалистите.


Рисковият контингент с най-тежки форми на ненормална душевност са 151 000 души, които са под наблюдение на специалистите. 36 000 българи са с шизофрения, 27 000 са алкохолиците и личности с тежък афект от стрес.


Въпреки че здравният министър идва от психодиспансер, едва 2% от общия и без друго най-нисък на глава от населението бюджет за здраве в ЕС отива за всички тези хора. Клиниките са настанени в бараки, някои 70-годишни, а по-новите – на половин вековна възраст. Специалистите, които лекуват тежките случаи, са с най-ниските заплати в медицинската ни система, дори и след увеличенията с 18%.


На този фон бяха отнети и 20-те милиона лева за превенция от зависимости, които държавата отделяше като 1% от постъпленията от акцизи. И това в страна с десетки хиляди алкохолици и доста повече наркомани, където техните проблеми обхващат все по-голяма група хора.


Засега не са ясни данните за самоубийствата за миналата година, но тенденцията е на устойчив ръст. През 2011 г. имахме 500 опита за посягане на живота повече, отколкото през 2010 г. Общо 3200 българи извършиха подобен акт, а жертвите бяха повече от загиналите на пътя.


Тежката икономическа ситуация и безпътицата на младото и средното поколение са основните причини за отвратителната ситуация. Незнайно по каква логика финансирането на държавната програма за противодействие срещу разстрастването на психическите заболявания е спряно от началото на този кабинет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи