Свързани новини

29.01.2013 16:55

Пощенска банка не позволява на клиенти да си погасяват кредитите

Видян 4823 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как един добър кредит може да бъде направен лош? Ами като на клиента не се позволи да го погасява. Възможно ли е това? Да, в Пощенска банка, която както стана известно тези дни, очевидно поради твърде голям успех, става собственост на ОББ.


Ето го и омагьосаният кръг, за който имаме конкретен пример. По някаква причина сметките на клиента са блокирани. Въпреки че той има законното право да погасява кредита си на каса, банката не допуска това. Тя го бави, докато той не стане просрочен. На въпроса защо се прави това, когато законът изрично позволява разплащания в брой до 15 000 лв., които не е нужно да минават през сметки, касиерите обясняват, че „затруднявало осчетоводяването”.


Много е интересно, че при покриването на кредитни карти например това не важи. А те също са форма на кредит, както личи по названието им. Защо ли? Ами сигурно международните компании, които се занимават с тази дейност, възлагайки я за подизпълнение на родни банки, са доста загрижени за удобството на клиентите.


Нека да си зададем въпросите: Възможно ли е закон да затруднява осчетоводяване??? Кой изобщо си позволява да не спазва закона в тази държава??? Точно гръцките банки ли??? Кой на тази територия брани от една страна закона, а от друга правата на потребителя???


Ето на тези въпроси няма кой да отговори. Многократните ни опити да се свържем с директора на Пощенска банка за коментар останаха без успех, въпреки че се постарахме освен да звъним, и със съобщения да подчертаем важността на темата.


Напомняме друг интересен казус. Стресиращи такси налага на своите клиенти Пощенска банка. Ако решите да внесете пари, включително по кредита си, пригответе се да плащате наказание за това, че ги поверявате на банката. Таксите са не само за самото внасяне, но и за броене на пари по разплащателни и спестовни сметки. Не е пожалено дори откриването на детски влог. Когато решите да закриете спестовна сметка от промотирания широко тип Мега, за благодарност банката ви взема 5 лева на изпроводяк.


Таксува се също и внасянето по сметки за погасяване на кредит, върху който вече са ви взели всевъзможни такси за разглаждане, одобрение и обслужване, които вдигат ГПР – реалния размер на кредита до доста високи нива. Ако го прави „трето лице” има и допълнителна такса. 2,95% от размера на заема ви вземат отма, щом ви го отпуснат и го усвоите, ако сте без поръчители, което уж се води идеалният вариант. 5% пък ви струва предсрочно погасяване – цялостно или частично, върху размера на предварително погасената длъжница. При предоговаряне дължите 50 стотинки от всеки сто лева или 500 лева за 100 бона.


Интересна новост е плащането на такса за плащане с кредитна карта ВИЗА или Мастер на АТМ или в Е-пей. Не се лъжете, че и овърдрафтът е просто услуга. Плащате си освен за разглеждане на молбата ви и по време на обслужване по 2 лева всеки месец.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в