Свързани новини

29.01.2013 14:08

Вкарват нивите в регистър

Видян 1435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички ниви в страната ще бъдат вписани в единен регистър. В него всеки, който се интересува, ще може да провери кой обработва даден парцел и по силата на какъв договор. Това съобщи Евгений Орашъков от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, цитиран от Стандарт.


Целта на този регистър е да се премахне дублирането на парцелите при кандидатстване за европари, което води до санкции за фермерите. Създаването му ще помогне и за премахване на възможността някой да обработва чужда нива, без да има договор и без да дава рента на собственика. Притежателите на земеделски парцели, които са ги отдали под наем или аренда, пък ще могат да се осведомяват кой обработва земята им и от кого да си търсят парите, обясни Орашъков. Регистърът трябва да се изготви от земеделското министерство. Предстои да се уточни заданието за обявяване на обществена поръчка. Очаква се регистърът да бъде готов до 2014 г., когато е предвидено да влязат в сила новите правила за разпределяне на парите за подпомагане на единица площ.

Въвеждане на бърза процедура за прекратяване на договори за аренда при неплащане на дължимите суми, искат още от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според тях в момента този процес отнема между 5 и 6 месеца, което лишава собствениците на ниви от възможност да сключат нов договор. Така се губи и арендното плащане за съответната година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион