Свързани новини

25.01.2013 10:15

Сакскобургготски: Гласувайте на 27 януари

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Симеон Сакскобургготски цитира философски тези на Айн Ранд, за да аргументира решението си да гласува на 27 януари в референдума с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".


"Гражданинът наистина не трябва да остава консуматор и наблюдател, а да бъде участник в демократичното развитие", са нейните думи.


Без да издаде как ще гласува - с "Да" или с "Не" на въпроса за бъдещето на ядрена енергетика в България - бившият министър-председател се надява това да направят мнозинството сънародници, писа сайтът Вести.


"Защото така не само ще изразим мнението си по поставения въпрос, а и ще покажем поведение на отговорни европейски граждани, способни да решават в крайна сметка собственото си бъдеще. Гражданинът наистина не трябва да остава консуматор и наблюдател, а да бъде участник в демократичното развитие", така офисът на Сакскобургготски цитира неговото изявление.


Основалият през 2001 г. партията НДСВ наследник на последния български монарх епривърженик и защитник на тезата на БСП за необходимостта от изграждане на АЕЦ "Белене". През септември 2012 г. министърът на външните работи определи позицията на Сакскобургготски като "цинична" заради опита му да сравнява строителството на една атомна електроцентрала с присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз.


Референдумът, според Сакскобургготски е пряка форма на демокрация. Акт, който е един от символите на гражданското общество и подпомага неговото развитие, белег на доверие на обществото към самото себе си.


"Още от древни времена референдумът е ценна формула за достигане до решения по важни въпроси. Защото това решение се взима не от депутатите, не от министрите, а от самите нас - гражданите. Отговорността за резултата е изцяло наша, на обществото.


За демократична България това е нова процедура. В Европа има установена практика от години. Като най-добрият пример в това отношение безспорно е Швейцария", припомня Сакскобургготски.


Според него дали въпросът е поставен добре, дали е удачно темата изобщо да бъде подложена на допитване, не е от толкова голямо значение. По-важен е самият принцип, че трябва да се участва и това наистина е въпрос на развито гражданско съзнание", твърди бившият премиер.


И отбелязва: "Да се гласува е лично решение и право на всеки, който изисква от институциите да вземат под внимание мнението му. В противен случай ще продължаваме да чуваме, че "ТЕ"? са решили нещо без да ни питат."


Сакскобургготски подчертава, че не говори за плебисцит-референдум, който се инспирира от дадена власт, за да я легитимира, какъвто случай вече има в нашата история през 1946 г.


Тогава, както е известно, в условията на съветска окупация, е бил организиран и манипулиран референдумът за ликвидиране на монархията и създаване на "народна република".


"Говорим за истински референдум, който дава сила на гражданите и възможност как да определят те дневния ред на управлението", заключава бившият министър-председател.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак