Свързани новини

23.01.2013 10:15

„Росатом”: Думите на премиера на България, че за АЕЦ „Белене” са нужни 10 млрд. евро предизвикат сериозно изумление

Видян 2609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изказванията на премиера на България Бойко Борисов за това, че за реализацията на проекта АЕЦ „Белене” са нужни 10 милиарда евро от държавния бюджет предизвикват огромно изумление. Това посочва пред ИТАР-ТАСС директорът на отдела за комуникации на „Росатом” Сергей Новиков.


„През 2010 година по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допусне да има разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ „Белене”. През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим централата фактически за сметка на собствени привлечени ресурси. Българската страна въз основа на оставените за нея 51% би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от АЕЦ-а електроенергия за около 19 години. По този начин нямаше да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет”, каза Новиков.


Представителят на „Росатом” добави, че по време на преговорите в Москва през 2010 година българската страна е заела „странна позиция”, като е заявила, че „след като станцията функционира на територията на България, то всички спечелени средства трябва да постъпят в държавния бюджет”.


„Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която можеше да бъде продавана, да се получава печалба и да се разплати с всички участници в проекта”, подчерта Новиков.


„Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи станцията, за чието изграждане от бюджета на страната нямаше да бъде похарчен нито лев”, каза представителят на „Росатом”.


Той добави, че през 2010 година цената на строителството на двата енергоблока на АЕЦ „Белене” е била 6,297 милиарда евро.


„Премиерът Борисов знае за това. Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ-а от 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид”, заяви Новиков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби