Свързани новини

18.01.2013 16:20

Половината млади медици с билет за Германия

Видян 4403 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 3000 евро на месец дава Германия на млад български лекар, току-що завършил и без специалност. На всичкото отгоре веднага му урежда освен трудовия договор, и специализацията, която иска. Това е аргументът над половината от завършилите през 2012-та абсолвенти от Медицинския университет в София вече да стягат куфарите. Те могат да заминат да работят за белите заплати още от утре, понеже днес се сдобиха с мечтаните дипломи на официална церемония, съобщи Бинюз.


И едва ли решението им ще бъде разколебано с нотки на патриотизъм, които се опитаха да пробудят Тримата тенори с прочувствено изпълнение на националния химн в Зала 1 на НДК. По-подходящо за случая бе изпяването на песента "Я кажи ми, облаче ле, бяло", която чуха абсолвентите и която ще си тананикат над 50% от получилите в петък дипломи - с тъга, но далеч оттук.


Три момичета сред тях са пълните отличнички на випуска, в който има и 60 чужденци от Индия, Сирия, Гърция, Турция и целия свят.


Изненадващо обаче две от притежателките на диплома 6.00 са избрали да останат в родината.


25-годишната Искра Байрактарова ще специализира кардиология в Националната кардиологична болница. Избрала да остане тук, защото си била "дете домошарче". Семейството ми е тук, а аз много държа на него", каза момичето от Троян, вече д-р Байрактарова.


Колежката ѝ по пълно отличие - д-р Дафинка Момчева пък е решила да специализира очни болести пак в родината. Третата от първенците на випуска - д-р Тони Белчева, обаче стяга куфара за Германия, където ще специализира неврология.


Защо избират предимно Германия колегите ѝ, обяснява бъдещият кардиолог Искра - защото процедурите у нас са много тромави.


Тя и другите две момичета, благодарение на отличните дипломи и плакета Златен Хипократ могат да започнат веднага специализация, без изпит и безплатно, за сметка на държавата. Останалите обаче, ако не са държавна поръчка, си плащат по 180 лв. на месец, а работят и специализират срещу две минимални заплати, тоест 620 лв.


Като съпоставим 3000 евро на 430 лева, колкото чисто ти остават, като си платиш специализацията сам, ако не си държавна поръчка, никак не е укоримо младите ни лекари да гледат зад граница.


За 1000 от дипломираните има осигурени 16 млн. европари за тяхната специализация по ОП "Човешки ресурси".


В момента обаче в министерството са постъпили едва около 50 молби, останалите места са свободни, а срокът изтича в края на месеца, призна здравната министърка Десислава Атанасова.


За да не загубим европейските средства, вероятно срокът ще бъде удължен с два-три месеца. Депутатите от ГЕРБ подготвят и нормативни промени в посока на това осигурителния стаж да се счита и за трудов. Това е пречката в момента да се появят повече мераклии за програмата - за да кандидатстват за нея те трябва да са назначени на трудов договор в болница.


Болницата пък няма да ги назначи без специалност и се получава омагьосан кръг, който трябва да бъде разкъсан, за да може и малкото оставащи в България млади медици да не избягат оттук.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион