Свързани новини

15.01.2013 15:35

Новият евродепутат изгонен преди 2 г. от МЗХ за лобизъм

Видян 2348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Европейския парламент влезе нов депутат на ГЕРБ, предаде БТА. Това е Преслав Борисов, който заема мястото, след като Илиана Иванова бе избрана за български представител в Европейската сметна палата в Люксембург. Борисов, който е бивш заместник-министър на земеделието, беше "помолен" лично от премиера да напусне поста си. Като аргумент Бойко Борисов тогава изтъкна, че "не харесва работата" на заместник-министъра.


Преслав Борисов подаде оставка от поста си в Министерството на земеделието през април 2010 г. Тогава вестник 24 часа написа, че причината за това оттегляне е конфликт на интереси и лобизъм. Медията се позова на анонимно твърдение, че Преслав Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Фирмата му "Дефко" беше посочена като собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро.


Тогава се твърдеше, че в качеството си на заместник-министър на земеделието Преслав Борисов е подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи, към които има интерес семейството му.


Според публикацията на "24 часа" Преслав Борисов е бил "помолен да напусне" и в резултат от това, че екипът му е подготвял и промени в закона за търговията със зърно. Според тях само собственици на зърнобази биха имали право да сключват сделки.


Тази информация беше отхвърлена от министър Мирослав Найденов, който обаче не предложи друго обяснение за отстраняването на своя заместник.


Преслав Борисов фигурираше в сливенската листа на ГЕРБ.


В съобщение на пресслужбата на ЕП, цитирано от БТА, се казва, че той заема мястото си в групата на ЕНП/ГЕРБ и че ще бъде член на делегациите на ЕП в комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия и за връзки с Израел.


В биографията му, публикувана на сайта на ГЕРБ, се казва, че той е магистър по бизнес администрация от Бъкингамския университет, че е учил агрономство в Лесотехническия университет в София и че владее английски и руски език.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей