Свързани новини

20.12.2012 14:54

Ройтерс: Страните в криза продават гражданство

Видян 1355 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналият месец Антигуа и Барбуда обявиха, че ще предложат гражданство на заможни чужденци, в замяна на значителни финансови инвестиции. Срещу около 250 000 плюс таксите за процедурата дължимото усърдие, чуждите инвеститори ще могат да станат граждани на Антигуа с пълни права да гласуват, да започнат бизнес или да се кандидатират за пост.


Това е еднакво привлекателно за китайци, руснаци и дори хора от Близкия изток, които може би ще бъдат привлечени от възможността да пътуват свободно до 140 държави, които нямат визови ограничения за гражданите на тези малки карибски острови.


Наречете го туризъм за гражданство, дребна търговия с паспорти или последната граница на глобалния капитализъм – в резултат на финансовата криза от 2008 г., програмите пари срещу паспорт и визите за инвеститори станаха трогателен гамбит за страдащите икономики, коментира Ройтерс.


Българският парламент гледа закон, приет през ноември, но получил ветото на президента, който ще позволи на чужденци, които инвестират поне 650 000 долара в местен бизнес, да станат граждани на страната. Съседна Македония оповести пред медиите подобни намерения само седмици по-късно.


През ноември Австралия каза, че ще създаде собствена програма за инвестиции в следващите месеци, целяща привличането на индийски капитал.


А затъналата в дългове Испания наскоро обяви плановете си за предложи постоянно местожителство на инвеститори, които купят недвижимо имущество на стойност 160 000 евро или 200 000 долара.


„Определено има тенденция в това. Страните не искат да изпуснат възможността. Това е модата на месеца в имиграционния дебат, но тази мода не създава дългосрочна икономика”, коментира Мизафар Кришти, директор на нюйоркския Институт за миграционна политика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените