Свързани новини

14.12.2012 15:14

6% от боклука в България се рециклира

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рециклирането на битови отпадъци в България е отлепило от нулата и близо 6% от сметта се преработва и се връща в употреба. Това показват данните на националната статистика за състоянието на околната среда през 2011 г. От общо 2 753 000 тона отпадъци, отчетени за миналата година, 160 000 или 5.9% са били предадени за рециклиране, сочи статистиката.


Останалите 2 568 000 тона са били депонирани, пише сайтът офнюз. Отделно, събраните строителни отпадъци за годината са били 508 хил. тона. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания на общините, а при липса на такива – на базата на транспортни документи, обясниха от Националния статистически институт. През 2011 г. събраните битови отпадъци на човек от обслужваното население са били 376 кг.


Досега НСИ отчиташе близо нула % рециклиране в страната, поради което в ежегодните доклади на Евростат България беше на дъното по третиране на отпадъците си. Неотдавна екоминистърът Нона Караджова обяви, че това се дължи на неправилно отчитане в статистиката. Общините са подавали данни само за депонираната смет, не и за рециклираната, обясни Караджова.


През 2011 г. са работили общо 164 депа за битови отпадъци, от които 30 са регионални, отчита НСИ. Сред тях са и 124-те стари общински сметища, заради през ноември Еврокомисията заплаши България със съд. Като член на Европейския съюз България имаше задължение до средата на 2009 г. да построи общо 55 регионални депа за отпадъци и да закрие всички стари бунища, които не отговарят на европейските екоизисквания, и вредят на природата и човешкото здраве. Ангажиментът беше пренебрегнат от няколко поредни правителства, заради което се стигна до наказателна процедура от Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец