Свързани новини

14.12.2012 14:03

БСП: Криза в парламента

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващите изпаднаха в изолация, не успяха да проведат заседание на парламента и да продължат с приемането на промените в Изборния кодекс. „ГЕРБ добре разбират, че по честен път вече не могат да спечелят това доверие, което имаха. Ако управляващите мислят да повторят грозните сценки от последните дни и да си карат по старому, няма да легитимираме промени, които готвят фалшификация на изборите”- това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев, след като всички в Народното събрание се обявиха срещу ГЕРБ. „С промените, които готвеха в Изборния кодекс, ГЕРБ казват на гражданите – не ни интересува дали ни харесвате, или не, не ни интересува как ще гласувате, ще направим така, че резултатите да бъдат в наша полза”, заяви Станишев. Той напомни за Бай Ганьовския начин, по който управляващите проведоха изборите през 2011г. – за чувалите, които разнасяха депутатите от ГЕРБ, за страха, натиска, манипулациите, хаоса, безпрецедентния брой невалидни бюлетини. „Чрез промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ искаха да прокарат на тъмно, насила, искаха да създадат предпоставки за още по- мащабна фалшификация на резултатите от изборите”, отбеляза председателят на ПГКБ.


Сергей Станишев беше категоричен, че е необходимо да се преосмислят промените в Кодекса и да се приеме цял пакет текстове, които ще гарантират демократичните стандарти за провеждане на изборите в България. „Необходими са открити и ясни консултации на всички политически партии”, добави лидерът на БСП. Според него изборното законодателство трябва да се гледа след Нова година, за да се гарантират минималните демократични стандарти. Станишев изрази готовността на социалистите да искат президентът да наложи вето, както и да информират всички международни и европейски институции.


Според Станишев по този въпрос цялата опозиция трябва да взаимодейства, защото той е над партийните различия. „Ако някой смята да подкрепя ГЕРБ, трябва да е ясно на хората кой е патерицата на ГЕРБ, кои са техните сателити”, каза председателят на ПГКБ.


 „След кризата, която ГЕРБ предизвика с избора на конституционни съдии, днес управляващите предизвикаха и парламентарна криза. Тя е резултат на арогантността и високомерието на управляващите, които стигнаха връхна точка при приемането на промените в Изборния кодекс. Чрез тях мнозинството готви фалшифициране на изборите, подмяна на вота и кражба на резултатите”, заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той изтъкна, че днешният бойкот на заседанието показва, че тези подозрения не са само на ПГКБ. Найденов настоя да започнат консултации между парламентарните групи, да се уточнят десетте текста, които ще допринесат за обективност, откритост и честност на изборния процес. Депутатът поиска ГЕРБ да се съгласят и на ревизиране на вече приети текстове.


„Наблюдаваме влошаване на демократичния процес в страната. Трябва да използваме националните и европейски възможности, за да не допуснем злоупотреба с изборните правила и да гарантираме, че българите ще могат свободно да изразят волята си и тя да бъде точно отчетена на изборите”, каза Янаки Стоилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв