Свързани новини

10.12.2012 14:26

Станишев: Все по- безпомощна и слаба става позицията на управляващите

Видян 1230 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ да каже в парламента какво ще отстоява на предстоящия Европейски съвет, на фона на риска за България ЕС да се развива на две скорости. За това  ще настоява ПГКБ в Народното събрание, обяви на пресконференция председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Той изтъкна, че през декември Европейският съвет ще обсъжда нови предложения, които фундаментално ще променят конструкцията на ЕС и на Еврозоната. „Те водят към Европейски съюз на две скорости, което носи сериозни рискове за България”, предупреди Станишев. Лидерът на БСП обясни, че се обсъжда ускорена интеграция в Еврозоната. Говори се за съюз с четири измерения – банков, фискален, политически и икономически съюз. Предвиждат се и промени на европейския договор. „Планира се Еврозоната да има на практика свой финансов министър. Ще се издава общ дълг на Еврозоната. Това предполага правителство на Еврозоната и демократично представителство, което може да се развие като специална камара на Европейския парламента”, каза още Станишев. Той изтъкна, че следствието от тези промени ще бъде създаването на периферия на ЕС, в която попада и България. Постепенно европейските ресурси и решения ще се изместят към Еврозоната. Ще се намали ролята на институциите, в които България участва, тъй като предварително решенията ще се взимат в рамките на интеграционната структура. 


„Очертава се за пореден път при обсъждане на важни за страната и за българите въпроси, Бойко Борисов да замине за Брюксел без ясна национална позиция”, заяви Станишев. Той даде пример с обсъждането на многогодишната финансова рамка на ЕС, за което Бойко Борисов също не изрази ясна позиция. „Ако няма ясна позиция, има опасност България се окаже в ситуацията на молител, на който се дава нещо, което не отговаря на интересите на страната”, отбеляза Станишев. По думите му е изключително важно България на настоява процесите и решенията на ЕС да се реализират в рамките на съществуващите европейски структури. „Настояваме да има още един стълб на интеграционната структура – социален съюз”, добави лидерът на БСП. Той обясни, че това е необходимо и заради политиката на десните в Европа, които докарват бюджетните баланси за сметка на орязани социални права.     


„България все повече се превръща в сива зона по отношение на въпросите, които се обсъждат в ЕС”, отбеляза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той даде пример с темата за фискалния пакт. „Ако не беше настояването на ПГКБ, и до днес нямаше да чуем позицията на България”, подчерта Найденов. По думите му все още остава неясна и позицията на страната ни за многогодишната финансова рамка на ЕС. Третият пример, който даде говорителят на БСП, е позицията на страната ни при гласуването на ООН за статута на Палестина. Друга тема, която Найденов отбеляза, са отношенията с Македония и неяснотите около т.нар. червени линии, за които говорят ГЕРБ. 


„Формирането на национална позиция е задължение на управляващите и персонална отговорност на премиера”, категоричен беше Ангел Найденов. Той изтъкна, че е важно в Брюксел страната ни от отстоява принципа на равнопоставеност на страните-членки на ЕС. „Настояваме за спазване на всички принципи, гарантиращи функционирането на единния пазар, както и на принципите за интегритет на Съюза, без изграждане на паралелни институции”, добави Найденов.   


В отговор на въпрос на медиите, Станишев коментира отказа на ГЕРБ да помогнат на възрастните хора да изкарат спокойно предстоящите празници. „Близо два месеца лъгаха пенсионерите за Коледните добавки. Това е подигравка”, заяви лидерът на БСП. Той напомни, че предишното правителство увеличаваше пенсиите по закон всяка година, докато едно от първите решения на правителството на ГЕРБ беше да си вдигнат заплатите. „Къде отиде обещанието, че министрите ще си плащат сами кафетата”, попита Станишев. По повод на последните изявления на Борисов, лидерът на БСП отказа да слиза на нивото на настоящия премиер и настоя в обществото да се обсъждат сериозните проблеми. „Няма да проговоря на езика на Бойко Борисов. Питаме го какво е направил, за да защити българския национален интерес през следващите 7 години програмен период на ЕС”, изтъкна Станишев. Според него може да се окаже, че България ще получи толкова, колкото и през настоящия период, при това без да се взима предвид инфлацията. Попитан как ще коментира закъснелия антикомунизъм на премиера, Станишев отговори с ирония – „Не се гордея, че Бойко Борисов е бил член на нашата партия. Имало е кадрови грешки и по онова време”. Според лидера на БСП говоренето на Бойко Борисов показва, че той няма какво да покаже реално и затова разчита да събуди омразата. „ГЕРБ избраха пътя на конфронтацията в обществото. Могат да съществуват само в среда на омраза”, отбеляза председателят на социалистите. „Все по- безпомощна и слаба е позицията на Бойко Борисов”, добави Станишев. 


Като президент на ПЕС Сергей Станишев изрази радостта си от победата на Социално-либералния съюз на изборите в Румъния. Станишев лично вече е изпратил поздравленията си на Виктор Понта и на партията му.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е