Свързани новини

04.12.2012 10:29

Обама хвали "изключително ефективния световен лидер" Борисов

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви президентът на САЩ Барак Обама преди началото на срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом, предаде БТА.


Двамата разговаряха 30 минути над предвиденото по протокол време, след което направиха изявления.


"Очевидно нашите две страни са свързани от много здрави връзки, включително в моя роден град Чикаго, където има голяма българска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност връзки между нашите два народа", посочи Обама.


Той подчерта, че и в миналото е имал срещи с министър-председателя Борисов, когото окачестви като "изключително ефективен световен лидер".


"Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва много да се внимава...", пошегува се американският президент.


Барак Обама изказа благодарност за "ценното партньорство на България в НАТО" и за "изключително силната българска подкрепа в Афганистан и подкрепата на мирния преход там.


Обама изтъкна изключително доброто сътрудничество в областта на наказателните разследвания и в борбата с тероризма.


Разследването на атентата на летището в Бургас също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.


"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.


"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се  поработи още", добави премиерът.


„Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", заяви Борисов.


Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.


"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.


"Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България", допълни Борисов. Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.


По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението, това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.


"Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали на фона на другите балкански държави и това, което става в Европа", добави Борисов.


По време на работното си посещение премиерът Борисов е подарил на президента Обама копие на златната маска на одриския цар Терес. Обама от своя страна подарил на Борисов статуетка на кристален орел върху глобус, символизираща смелостта, великолепието и свободата на Съединените щати. Статуетката е изработена от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел специално за посещението на Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева