Свързани новини

27.11.2012 14:31

Комисия ще следи заменките на гори

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В парламента ще бъде създадена спецкомисия, която да нищи казуса със заменките. "Това ще се случи до края на деня", заяви председателят на правната комисия към Народното събрание Искра Фидосова, предаде Дарц. В нея участие ще вземат юристи от министерството на земеделието и храните, министерството на икономиката, енергетиката и туризма, министерството на финансите, както и представители на неправителствени организации. 


"Работната група ще определи механизма, по който ще бъде събрана разликата между пазарната и реалната цена, както и ще изготви законови промени за подобни нарушения за в бъдеще", обясни Фидосова. Според нея българското законодателство трябва да се въведе промяна, която да посочва точно начина на определяне на пазарна цена на държавна земя. При определяне на пазарната цена трябва да се вземе в предвид тази по прехвърлителните сделки на около 50 или 100 съседни земи и на базата на тях да определи средната цена на площта.


"Ако проверката на Европейската комисия установи, че заменките със земи на територията на страната представляват нерегламентирана държавна помощ, от министерството на земеделието няма да обжалват, а ще накажат с актове самите бенефициенти по сделките", обяви земеделският министър Мирослав Найденов. В момента Европейската комисия разглежда 147 договори, подписани до 2009 година, за заменки на държавни земи за частни интереси, при които може да става въпрос за нерегламентирана държавна помощ. 


Според министъра най-вероятно решението на Брюксел ще е негативно за страната ни, но това категорично не означава, че България е осъдена. Собствениците на заменените земи ще трябва или да платят разликата между пазарната и административната оценка, или да върнат съответните гори, стана ясно още от думите на министъра. 


Бенефициентите по сделките ще предпочетат да върнат на държавата земите, защото те иначе биха им излезли много скъпо. При 10% от тях обаче вече има променено предназначение, горите са изсечени и те няма как да бъдат върнати. В този случай собствениците ще трябват да платят разликите между пазарната и реалната цена. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец