Свързани новини

22.11.2012 10:04

ЕС не забрани хидрофракинга

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският парламент отхвърли в сряда искане на евродепутати от различни политически групи за забрана на държавите членки от Европейския съюз да извършват всякакви нови операции по хидрофракинг. Приети бяха обаче две резолюции на комисиите по енергетика и по околна среда в подкрепа на "солидни режими на регулация" на проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС, писа Медиапул.


Страните членки трябва да бъдат "предпазливи“ при издаването на разрешителни за разработване на находища на неконвенционални горива в очакване на допълнителен анализ за това дали регулацията на европейско равнище е подходяща, заявиха депутатите. Те приеха всяка държава от ЕС да има правото да реши дали да добива шистов газ, но използвайки екологично безвредни процеси и най-добрите налични техники, за да се достигнат най-високите стандарти на сигурност.


Текстът на енергийната комисия на европарламента посочва, че са нужни значителни инвестиции за изграждането на нужната инфраструктура, но те трябва да бъдат "изцяло покрити от индустрията“.


Вътрешното производство на природен газ в Европа се очаква да намалее в бъдеще, но търсенето му ще продължава да нараства, увеличавайки вноса до 450 млрд.куб.м. до 2035 г. , посочва текстът. Новите източници на природен газ, в комбинация с мерки като нарастването на използването на възобновяеми енергийни източници ВЕИ и енергийната ефективност могат да спомогнат за постигането на сигурност на доставките за ЕС, добавя още резолюцията.


От екокомисията заключават, че европейските правила обхващат адекватно лицензирането, ранното проучване и производството на газа от шисти, а перспективата за разширен добив на неконвенционални изкопаеми горива предполага, че е необходим "цялостен анализ“ на европейската регулация относно този вид горива.


В резолюцията на комисията по околна среда на ЕП се посочва, че в хидрофракинга трябва да се използва колкото е възможно повече рециклирана вода и компанията трябва да разкриват какви химикали използват при процесите на хидравлично разбиване на шистите при проучване и добив на нефт и газ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.