Свързани новини

20.11.2012 14:37

Кой сви милион и половина от туристически „брандинг”?

Видян 1499 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Удивителна наглост демонстрира Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да прикрие една чудовищна кражба, за която 19’ обаче тутакси ще прати сигнал до ОЛАФ. По европейска програма е защитен проект за 2 822 900 лв. от МИЕТ за туристически брандинг на България. От парите вече са изхарчени 1,6 милиона лева.


Истинската стойност на брандинг в първокласна лондонска агенция обаче е едва 100 000 паунда или 250 000 лева, разказва голям български индустриалец. Това включва всичко – проучване на пазара, създаване на маркетингова концепция, изработване на визия на целия маркетинг и на продукта, включително рекламното му представяне, създаване на слоган за налагането му и насоки за събития, свързани с активностите.


Разликата между 250 000 лева и то в първокласна британска агенция и 1 600 000 лева е близо милион и половина лев. В задачата се пита: кой сви тези пари?


Ако не сега, то след месеци на този неприятен въпрос ще трябва да отговаря ресорният заместник-министър Иво Маринов.


Ще трябва да отговаря и за доста други неща. Например за лъжите. Част от парите са похарчени за маркетингови проучвания. Един от резултатите в тях е крещящо неверен. 80% от туристите искали да се връщат у нас. Би било чудесно, но европейската статистика показва четири пъти по-скромен резултат – 21%. При средна норма за ЕС 48%. 43% от гостите ни биха препоръчали България на свои близки, докато за ЕС средното ниво е 71%.


И още неприятни въпроси: в националната стратегия за развитие на туризма до 2013 г. е предвидено тази година да имаме 5,5 млрд. евро приходи в бранша. Картината на действителността обаче е ужасяваща: резултатите ни са наполовина. Нивото е около 2,4 млрд., колкото  имахме през 2007 г. и под 3-те милиарда евро от 2008 година.


На обсъждането на проекта с ръководителите на браншовите организации всички тези теми бяха повдигнати и се стнигна до остра дискусия. Ала, уви, без никакъв резултат. Майтапът настрана – в българския туризъм официално работят 115 000 българи или всеки осми нает у нас, а заедно със заетите в обслужващата сектора сфера – поне 250 000 души или всеки четвърти българин със заплата.


Е, ако подигравката с труда на всички тези хора не е повод за уволнение на ресорния заместник-министър и за започване на разследване как са харчени парите по проекта, здраве му кажи?!


В продължение на 3 години 19’ и нашето списание Гранд хотели – единственото професионално издание в бранша, пишат за тези неща. Чашата преля...  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог