Свързани новини

15.11.2012 17:18

Дянков: Ниски са ни доходите

Видян 1603 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната банка и финансовият министър Симеон Дянков се разминаха във вижданията си за основните предизвикателства пред България и българската икономика.


По време на икономически форум, организиран от Световната банка, Питър Харолд, регионален директор на институцията за Централна и Източна Европа и балтийските държави, подчерта, че най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя страната ни, са демографските проблеми, предаде Днес. Харолд посочи, че въпреки значителните постижения през последните 20 години, България се изправя пред още по-несигурна външна среда и трябва да се справи с влошаващата се бизнес среда, да повиши инвестициите в иновации, както и да развива "по-зелена" икономика и да подобри енергийната ефективност.


Финансовият министър Симеон Дянков обаче постави ниските доходи като основен проблем. Демографските проблеми на страната, предизвикани от емиграцията и ниската раждаемост, той класира на второ място, а на трето – ниската енергийна ефективност и енергоемкостта на икономиката ни.


Питър Харолд посочи, че откакто е станала член на Европейския съюз, България е държавата от „Нова Европа”, която е постигнала най-бърз темп на сближаване със „Стара Европа” в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към еврообщността през 2004 и 2007 г.


Въпреки това обаче страната ни остава най-бедната страна от Евросъюза, с най-нисък дял на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и най-ниски доходи в сравнение със средноевропейското ниво.


Що се отнася до фискалната политика обаче, страната ни се представя значително по-добре в сравнение с европейските държави, тъй като е успяла да натрупа резерви по време на бума, от които се е възползвала разумно в последните кризисни години, коментира той.


Харолд посочи, че страната ни се изправя пред изключително тежък демографски проблем. Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45%.


Застаряващото население и намаляването на работната сила ще доведат до сериозен ръст на финансовите разходи на държавата – и социалните, и за здравеопазване, и за поддържане на пенсионната система, коментира Питър Харолд.


Изчисленията на Световната банка показват, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите членки на Европейския съюз, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от порядъка на 5,5%.


Питър Харолд подчерта, че е необходимо да се провеждат политики за стимулиране на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната националната цел за 75% заетост към 2020 г.


Той припомни и резултатите от бизнес изследванията на Световната банка, според които в последните години се наблюдава влошаване на бизнес средата, и призова за осъществяването на ключови реформи за насърчаване на бизнеса и инвестициите.


Според Симеон Дянков обаче основното предизвикателство пред България е да бъдат достигнати средноевропейските доходи.


Той посочи, че в последните години очакванията на хората за подобряването на доходите са били прекалено големи, особено откакто страната ни влезе в Европейския съюз.


По думите на Дянков заради тези очаквания са взети и редица грешни политически решения, както и са отложени важни реформи.


Той обаче втвърди позициите си, че очаква доходите да продължат да растат и до края на 2013 г. да достигнат 50% от средноевропейското ниво.


Дянков подчерта, че е важно страната ни да провежда такива политики, че да успее да задържи младите хора, да върне една част от тези, които са напуснали България, както и да засили енергийната ни независимост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния