Свързани новини

14.11.2012 14:39

Зелен Октопод върти милиони

Видян 5428 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чиновници в министерства членуват в неправителствени организации, които осъществяват екопроектите на същите министерства.


На нарочна пресконференция вчера сдружение Екопрограма разкри удивителната схема на вече обозначения преди месеци в медиите Зелен Октопод. Оказва се, че той действа 13 години при четири правителства.


През 1999 година, по време на правителството на Костов, за директор на Природен парк Витоша, е назначен роденият в Кърджали Тома Белев. Така той става виден еколог, председател на частното екологично сдружение Зелени Балкани, впоследствие става председател и на Асоциация на парковете в България, член на партия Зелените и неин кандидат за евродепутат, активист на коалиция За да остане природа в България. В нея участници са съпругата му Весела Кавръкова, представител на WWF за България, съратниците му Симеон Марин, син на вицепрезидента Ангел Марин, Андрей Ковачев, председател на сдружение За земята и бивш съпредседател на партия Зелените, неговата съпруга Катерина Раковска от WWF и Петко Ковачев от партия Зелените и член на коалиция За да остане природа в България. 


Дейността им чрез създадените над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна, а с участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите се създава възможност пряко да се оказва натиск и да се влияе върху всички съществени инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни, или публични. 


Но гвоздеят е Натура 2000. Европейската екологична мрежа е създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа. Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата.


В България против всякакви правила и европейски директиви този процес е възложен на частното екосдружение Зелени Балкани с председател Тома Белев. 


За целта чрез Министерството на околната среда и водите са осигурени 3 млн. евро финансиране от датското правителство и са заделени 3 млн. лева от ПУУДОС - предприятие към същото министерство. 


Сметката показва, че 3 милиона евро и 3 милиона левам са 9 милиона лева за Зеления Октопод, основан съвсем логично на семейно-приятелски или по народному шуробаджанашки принцип.


Не са поканени да участват нито Българската академия на науките, нито Софийският университет Св. Климент Охридски или други специализирани институции или държавни органи. Това се случва по време на предишното правителство. Стига се дотам, че вицепрезидентският син Симеон Марин има кабинет на третия етаж на Министерството на околната среда и водите. Много неправителствено наистина!!!


С това сериозно финансиране се развихря голям купон по заснемане и регистриране на зоните за Натура.


Включени са съвсем целенасочено всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм, създаване на ветрогенераторни и соларни паркове и места за изграждане на индустриални мощности. Обхватът на тези зони достига 35%. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно 8 млн. лева са определени за мониторинг върху зоните за Натура.Става въпрос за още 8 милиона лева. Тези пари отново се получават от Зелени Балкани. И това е една съвсем малка част от дейността на зеления октопод. Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла. Или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари и тяхната целесъобразност. 


Белев е вече в качеството на директор на Природен парк Витоша има възможност безпрепятствено да получава информация от Министерството на земеделието и храните, към което е паркът, и от Министерството на околната среда и водите за всички вътрешни и международни програми в областта на биоразнообразието. Интересно е, че при Тройната коалиция, с която Марин, разбира се, няма общо, освен бюджетът, който е по 200 хил. лв. годишно, са получени безвъзмездни средства от бившeто Министерство на държавната администрация в размер на 578 хил. лв. Те са за повишаване на административния капацитет на парковете.


Отчетени са като срещи, събития, семинари, доклади, командировки. От 2010-а се усвояват 2 млн. лв., получени от Министерството на околната среда и водите за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности. 


Тези огромни суми въобще не се виждат вложени при трагичното състояние на природния парк. Обичайната гледка е занемарени пътеки, липса на указателни табели, никакви тоалетни, да не говорим за кошчета за боклук. Това може да го види всеки, който все още има навика да се разхожда на Витоша. Някои места приличат на лунни пейзажи – голямо опазване на природата е падало.


Резултат от безхаберието е и смъртта на 5-ма души, при това на едно и също място - Боянския водопад. Има и над 60 ранени на същото място. Мрачната статистика продължава и с ежегодните по 160 инцидента в ски зоните – всичко това отчетено от Българския червен кръст. 


Десетки са незаконните обекти, включително лифтове, изградени може би в името на опазването природния парк. Въпреки че вече има издадени заповеди за премахване на някои от тях от дирекция Контрол по строителството към Столична община, по време на управлението на Белев не се изпълняват дори разпорежданията на съда. 


А хиляди дървета паднаха в жертва на строежите на къщи на олигарси в полите на Витоша.


През 2001 година, отново при директора Белев, епидемия от корояд, вместо да се ограничи на 60 хектара, обхвана 550 хектара гора на Витоша. Пак там пламна и големият пожар на Витоша, понеже не се намери време 11 години да бъдат изчистени следите от бедствието. 


Важно е да се отбележи, че и на изпроводяк около напускането на Белев от парка отново тръгна корояд на Витоша, но за него никой не се загрижи.


Още по темата в утрешния брой на в-к 19 мин!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак