Свързани новини

02.11.2012 11:39

Плевнелиев не е трябвало да обещава пари на БАН

Видян 1492 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може да има повече финансиране за БАН, но трябва да има ясен принцип за какво отива това финансиране, съобщи по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков.

Той каза, че управляващите изчакват началото на декември да дойде ново ръководство в БАН и заяви: „Готови сме с това ново ръководство да обсъждане темата".


Той припомни, че е имал разговори с последния председател на БАН академик Додунеков какви промени да настъпят в академията, за да е сигурно, че допълнителното финансиране би могло да се използва действително за наука.

„За съжаление, академик Додунеков си отиде не навреме. Имали сме разговори и с главния секретар на Академията", добави Дянков.


Ваня Добрева от БСП поиска от финансовия министър да каже какво става с обещаните в началото на тази година от Росен Плевнелиев, а по-късно и от представителите на правителството, 14 млн. лева и изрази възмущение, че през август обществото научи, че се дават 10 млн. лева за строеж на спортни зали, а за БАН допълнителни пари няма.


Добрева изтъкна, че в последните 2 години бюджетът на Академията е постоянна величина - 59,7 млн. лева и че с повишението на цените БАН е в невъзможност да покрива разходите си за поддържане на скъпа апаратура и за осъществяване на дейностите си.


Тя посочи, че утвърдени учени от Академията са със заплати от 571 лева при средна 789 лева за страната. За млад учен заплатата е 300 лева, а за такъв с докторска дисертация - 450 лева.

Установена е система за неплатени отпуски в БАН, увеличава се броят на напускащите академията, научната кариера, родината, изтъкна още Добрева.


Симеон Дянков потвърди, че за следващата година за БАН е утвърден бюджет от около 60 млн. лева и посочи, че Академията получава приходи и по линия на проектното финансиране, също от фонд „Научни изследвания", като за 2012 година тази сума е 30 млн. лева. БАН има собствени приходи към 30 септември 2012 година в размер на 29,5 млн. лева или общата сума е 120 млн. лева, посочи още Дянков.


Той заяви категорично, че никой от неговия екип не е обещавал и не може да обещава допълнителни пари за 2012 година, защото бюджетът е приет „и след като е приет, никой от Министерство на финансите или друго министерство няма право да обещава допълнителни пари".


Добрева припомни, че по времето на ГЕРБ бяха направени промени в закона за БАН и се учреди настоятелство, в което участват министри от кабинета. Освен това парламентът прие изводите в годишния доклад на БАН и депутатите се съгласиха с извода, че субсидията за 2010 и 2012 година се отразява особено негативно на академията.


„БАН е в изключително тежко състояние. Вие докарахте тази 143-годишна институция до закриване", упрекна Добрева Дянков и му припомни стратегията Европа 2020, според която науката и иновациите са движещи фактори за икономиката и развитието.

Няма друга държава в ЕС, която да отделя толкова нищожен процент за научни изследвания, изтъкна още Добрева.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за