Свързани новини

19.10.2012 11:46

Министър Добрев: НЕК е направена заложник на Атомстройекспорт и Белене

Видян 1671 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новата формулировка на въпроса за референдума позволява строежа на нови мощности в Козлодуй, заяви в интервю за TV7 енергийният министър Делян Добрев. Приетата от правната комисия в парламента промяна на въпроса за референдума "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", го прави законосъобразен и гарантира провеждането на всенародното допитване, смята Добрев. Според него, няма проблем, че във въпроса липсва АЕЦ "Белене", тъй като всички хора в България знаят за какво всъщност е допитването.


 


Попитан от Николай Бареков какво би означавал отговор "да" на референдума за Българя, Добрев обясни, че ако гражданите гласуват в подкрепа на проекта, държавата ще трябва да намери едни 20 млрд. лв. Това би бил тежък ангажимент за правителството на страната, тъй като външният ни дълг към този момент е 12 млрд. лева.


 


Това би означавало държавата да вземе два пъти повече пари, отколкото до момента е взела, обясни Добрев. Едно такова решение може да доведе на вдигане на задълженията от 14% от БВП на около 25-30%.


 


Добрев припомни, че правителството предпочита строеж на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", където вече има изградени далекопроводи и със сигурност би бил по-изгоден от проекта "Белене".


 


Новата формулировка на въпроса за референдума позволява строежа на нови мощности в Козлодуй, потвърди енергийният министър.


 


Как се стигна до абсурдната ситуация, за която алармира синият депутат Мартин Димитров вчера, в която се оказва, че някой вече строи "Белене", докато правителството, на практика, е замразило проекта.


 


Пари не са харчени, обясни Добрев, но са пускани писма за съгласуване на трасе за изграждане на далекопровод. Обяснението на отговорното лице са незадоволителни за министъра и въпросният човек е бил освободен от длъжност с вчерашна дата (18 октомври).


Ще има разследване и за останалите участници в планирането на изграждането на далекопровода. Те също ще бъдат наказани, категоричен е министър Добрев.


 


Министерството на енергетиката ще предостави всички нужни на Народното събрание документи по проекта "Белене", като ще се работи и по това да бъдат разсекретени всички допълнителни секретни клаузи за централата.


 


"Аз се радвам, че има такава комисия, защото тя ще покаже как без договор, без лицензирана централа, могат да се изхарчат 1,5 млрд. лева и да се поемат ангажименти за още стотици милиони."


 


Добрев обясни, че съществуват споразумения за закупуването на изключително скъпо оборудване за централата, без да има договор за такава, нито разрешение от ЕС за строежа й.


 


20 млрд. е непоносим проект за нашата държава, категорично заяви министър Добрев. "Проектът е много хубав, но въпросът е можем ли да си го позволим, или не можем да си го позволим."


 


Относно ожесточената политическа битка на БСП за АЕЦ "Белене", Добрев коментира, че ако не са искали да бъде спрян проекта, е трябвало да подпишат договор. "Те не са подписали договор, защото са знаели, че ние няма как да построим тази централа, тъй като не можем да си го позволим."


 


Парите, с които се е разплащало правителството на Тройната коалиция, са идвали от НЕК, твърди министър Добрев, ето защо компанията има натрупани задължения от 1,5 млрд. лв.


 


"НЕК е направена заложник на "Атомстройекспорт" и проекта "Белене"". Компанията по думите на енергийния министър е заложник на руската страна. Активите й обаче възлизат на 4 млрд., докато АЕЦ "Белене" ще струва на страната 20 млрд.


 


Добрев опроверга твърдението на БСП, че АЕЦ "Белене" е централа с проектно финансиране. Ако беше така, логично отбеляза министърът, щеше да има проектна компания и нямаше да се залагат активите на НЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби