Свързани новини

18.10.2012 11:33

Eвропейската банка ни реже заради бойкота на зеления ток

Видян 1591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бъдещите инвестиции в България са под въпрос, след като няма предвидимост на бизнес средата. Това е само част от преценката за българския инвестиционен климат, дадена от 15 развити държави и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), алармират от сайта Гласове. В безпрецедентен протест до българското правителство те призовават за „незабавна намеса” в едно от последните регулаторни решения, засягащи възобновяемите енергийни източници.


Изпратени са 2 писма до кабинета, като първото е от президента на ЕБВР Сума Чакрабарати до премиер Бойко Борисов от 1 октомври.


„На 14 септември енергийният регулатор взе неочакваното решение да въведе такса за достъп до мрежата за всички производители на електроенергия от възобновяеми източници. Тази такса означава, че повечето генератори на енергия от възобновяеми източници, които работят към настоящия момент, ще станат нежизнеспособни и няма да могат да върнат заемите си“, пише шефът на ЕБВР. „Също така съм притеснен от това, че таксите са въведени със задна дата и без каквато и да било предварителна консултация със заинтересованите страни от сектора. Това поставя и по-широки въпроси сред всички инвеститори за надеждността на сключваните договори и предвидимостта на бизнес средата в България“, пише в заключение президентът на банката.


Второто писмо е адресирано до министъра на икономиката Делян Добрев от посланиците на 15 страни. „Обръщаме се към вас със силно притеснение от решението, взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 14 септември, с което се налагат драстични такси за достъп до мрежата на производителите на възобновяема енергия“, започват дипломатите.


„С това решение технологично еднакви проекти се таксуват по различен начин за едни и същи услуги. Ние сме на мнение, че такова решение е изключително антипродуктивно и би могло да постави под въпрос бъдещи чуждестранни инвестиции в България не само в сектора на възобновяемата енергия“, пишат още посланиците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!