Свързани новини

15.10.2012 16:54

Вдигат и акциза на дизела

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че данъците остават непроменени през 2013 г., той коригира позицията си. И не става въпрос само за новия налог върху лихвите от влогове, който вицето се опита да залъже публиката, че ще важи само за новите, а Министерството го коригира, че ще важи за всички.


Засега управляващите не чуват аргументите, че във всички страни, където има подобен данък, има и други две положения – от една страна за разход се признават разходите на човек или фирма по погасяване на кредити, докато у нас те влизат в печалбата и се облагат с още 10%. A от друга – има минимум за облгаемите лихви – в Германия например това е за лихви над 6000 евро или за хора, които имат депозити за повече от 500 000 евро, което е милион лева.


Другата радостна новина е, че догодина акцизът на дизеловото гориво ще се увеличи с 15 лв. на 1000 литра – от 630 на 645 лв. Скокът бил заложен в графика за поетапно увеличение на акциза на горивата, договорен с Европейската комисия.


„Това е нещо, което е подето преди доста години. То е задължително, няма как да се промени. Следователно, там ще има промяна. Но това е въпрос на под една стотинка, така че не е определящо за общата тема дали това правителство смята да прави промяна в акцизната си данъчната политика в Бюджет 2013. Отговорът е – „не, не смятаме да правим каквито и да било промени”, обясни финансовият министър пред Нова телевизия.


Всъщност и този път Дянков не каза истината. 1,5% увеличение на акциза, който представлява 44% от цената на горивото. Когато към него се прибави ДДС, в идеалния случай дава ръст от 5 стотинки при сегашната цена от 2,60 лв. Ако средният човек зарежда на месец 100 литра, това ще натовари бюджета му с 5 лева. Откъде ще ги вземе – ами от храната, разбира се. Това са си десет хляба по-малко. При това говорим за пет стотинки в момента. През зимния сезон обаче традиционно цените на петрола се вдигат. Оттам и тези на бензиностанциите.


Лошото е, че тъй като повечето товарни коли – бусове и камиони, са на дизел, на какъвто са и част от локомотивите на железниците, въпросният процент ще бъде отразен мултипликационно по веригата и във всички останали цени – на зърното, оттам на хляба, на другите хранителни стоки и на доста нехранителни, в които разходите за транспорт са съществени. Там не става въпрос за зареждане на по 100-200 литра, а за много повече. Още по-голям дефицит ще има и за градския транспорт в София и другите големи градове, където той и без друго не е цъфнал и вързал финансово.


КТ Подкрепа вчера поиска оставката на Дянков, който толкова пъти само за няколко дни излъга нацията. За социалните партньори, с които уж всичко бяха договорили още миналата седмица, да не говорим.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за