Свързани новини

10.10.2012 16:44

Половин народ не може да си купи хляб

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарства и разходите за телефон. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 20 и 27 септември сред 1000 души.

Ако имат парични проблеми, 74 на сто ограничават потреблението на електроенергия, а 73 на сто пестят от обичайното разнообразие в храната, която консумират. От цигари и тютюневи изделия през тази година са ограничавали 25 на сто при 20 процента през 2008 г.; от алкохол - 31 процента, при 24 на сто през 2008 г.; от лекарства - 39 на сто, при 34 на сто през 2008 г.; а от телефон - 42 процента - при 41 на сто през 2008 година, пише БТА.

Данните показват, че икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година. Основните затруднения са свързани с плащането на месечните сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост. През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си.

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60 на сто от анкетираните са били комунално-битовите разходи - електричество, отопление, вода и т.н. В сравнение с ноември 2011 г., делът на тези, които казват, че се затрудняват да плащат сметките, е нараснал с 5 процента.

Както и преди година, половината българи - 52 на сто, ограничават покупките на стоки от първа необходимост, сред които е и хлябът.

Според изследването 46 на сто не са почивали през 2012 г., независимо, че са планирали ваканция. Делът им е с 4 на сто повече от миналата година. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече души.

През последната година 40 на сто са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Те също са с 5 процента повече от ноември 2011 г. Без промяна - 20 на сто, остава делът на хората, които имат затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година - 15 на сто, е и делът на онези, които са отложили планирана покупка на автомобил.

Според данните 16% от анкетираните твърдят, че през 2012-а са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4 процента по-висок в сравнение с есента на 2011 г. За същия период обаче, с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял е 15 на сто от участвалите в изследването.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да ограничат разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87% от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81 процента - от пътувания и почивки. Преди икономическата криза - в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82 на сто от българите, а от почивки - 66 на сто.

За 80% моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди 4 г. този дял е бил по-нисък - със 16 на сто. От дрехи се лишават понякога 79 процента, а от обувки - 78 на сто от пълнолетните българи. Тези дялове са съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 година.






Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите