Свързани новини

05.10.2012 11:49

Конституционният съд позволи агенти на ДС да ръководят БТА

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност ще могат да заемат ръководна позиция в Българската телеграфна агенция (БТА), постанови Конституционният съд. Ограничаващ текст бе въведен със Закона за БТА през 2011 г., но той бе атакуван пред КС от 56 депутати на БСП.


Позовавайки се на досегашната си практика, Конституционният съд очаквано отмени забраната, определяйки я като конституционно нетърпима и дискриминационна, предаде "Медиапул". "Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество" - се казва в решението на КС. 



Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Конституционният съд посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерии, освен по професионална квалификация, качества и опит. 



Съставът на съда твърди, че законът за досиетата не е приет само за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности. Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция. 



"Рестрикцията, приложена относно тези лица, не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна, техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици" - се казва още в решението на КС. 



По закон директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в