Свързани новини

04.10.2012 11:53

ЕК представя резултатите от стрес-тестовете на европейските АЕЦ

Видян 986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия днес ще представи окончателните резултати от стрес-тестовете на атомните централи в Европа. Решението за провеждането им беше взето след аварията в японската централа "Фукушима", а данните показват, че в Европейския съюз няма нито една ядрена мощност, която да не подлежи на допълнителни мерки за безопасност.


В страните от Евросъюза има 68 атомни централи с общо 134 действащи реактора и към всеки от тях са отправени някакви препоръки за допълнително увеличаване на сигурността. За Пети и Шести блок на нашата АЕЦ “Козлодуй” някои от тях са свързани с проучванията на сеизмичните рискове и с оценките до какви ефекти може да доведе евентуална комбинация от екстремни климатични условия.


Препоръчват се и допълнителни мерки за гарантиране на алтернативно захранване на контролните системи в случай на авария, както и за осигуряване на резервната командна зала, и за още гаранции за предотвратяване на водородна експлозия.


Подобни препоръки са отправени и към много от останалите действащи ядрени реактори на територията на Евросъюза, показва проектът на доклад, който ще бъде представен днес. Той не съдържа никаква класация по държави или мощности и никакви оценки кои са най-опасните и кои – най-безопасните атомни централи.


Европейската комисия не може да задължи страните да се съобразят с препоръките й, но смята през юни 2014 да направи преглед на изпълнението на предписаните мерки за допълнителна сигурност. По нейни оценки по-нататъшното обезопасяване на ядрените мощности ще е на стойност от 30 до 200 милиона евро за всеки отделен реактор, като общият размер на необходимите за целта средства в рамките на Евросъюза се очаква да бъде между 10 и 25 милиарда евро.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния