Свързани новини

28.09.2012 14:39

225 дка от Натура също в търга на земи срещу компенсаторки

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Към 12 юни 2012 г. са издадени 938 491 000 поименни компенсаторни бона, от които 626 874 000 са заличени, а активни към момента са 310 617 000.


Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски питания относно търг за продажба на държавна земя срещу компенсаторни бонове. Стана ясно още, че на търг са били обявени 154 000 декара.


Еколози обаче алармират, че 7 имота от 225 декара са в защитени зони и са със статут на публична държавна собственост. Те предлагат имотите от Натура 2000 да бъдат извадени от търга за продажба.


"Моето разбиране е, че частникът е по-добър стопанин от държавата", смята министър Мирослав Найденов. За тези имоти от "Натура" няма заповед и ограничения от МОСВ, обясни той.


Търгът за продажба на държавна земя срещу компенсаторни бонове е национален, посочи още земеделският министър. Търговете, по думите на министъра е обявен в най-големите ежедневници и за тях се е знаело от месеци.


"Трябваше да има историческа справедливост. Тези хора, чиито земи са отнети в минал период, те трябваше да бъдат обезщетени", категоричен е Мирослав Найденов. Той обясни още, че от 2000 г. има наредба, която урежда тези търгове с компенсаторни бонове.


След провеждане на общински, областен и национален търг, се провежда национален търг за всички собственици на бонове. През август 2012 МЗХ обяви търг за продажба на 154 000 декара държавна земя. Срокът изтече на 26 септември.


От опозицията обаче са притеснени, че търговете са опорочени, тъй като една трета от обявените на търг имоти се оказаха част от "Натура 2000". От опозицията предлагат да има национална кампания за рекламиране на тези търгове, за да са информирани хората.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще