Свързани новини

24.09.2012 17:36

Кой пласира крадените картини от Нови Пазар?

Видян 4102 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът на аукционна къща Виктория Павел Тодоров е търгувал с картини, крадени от държавна галерия, гръмнаха медиите тези дни. Миналата седмица съдът даде ход на делото срещу уредничката на музея в Нови Пазар Мариана Персенгиева, която подменила десетки шедьоври с ксерокопия или ментета.


Много от оригиналите криминалната дама продавала чрез аукционна къща Виктория, стана ясно от полицейската сводка. Във фирмата, собственост на Павел Тодоров, са намерени два акварела на Владимир Димитров-Майстора – негов автопортрет и Момиче от Мексико. И двете картини са заменени в музея с техни слаби копия.


Чрез аукционна къща Виктория бяха предложени на търг и три работи на Васил Стоилов, също откраднати от галерията в Нови Пазар. Произведенията бяха извадени в последния момент от наддаването, което трябваше да се проведе на 10 декември 2009 г. - съобщи тогава Министерство на културата. Две от картините висели на сайта на Тодоров още от 2006 г. и никой не обърнал внимание, че произведенията са крадени. За съжаление, когато полицията разбра за кражбата Павел вече бе разиграл друга творба - Селянин на Никола Златев. Всички те обаче фигурират в каталозите на Виктория и така полицията стигнала до тях.


Кражбата на близо 70 произведения от Нови Пазар лъсна още през декември 2009 г. Тогава бе заловена уредничката Мариана Персенгиева, дъщеря на художника Петър Персенгиев, който основал галерията, но не и Тодоров, чрез когото тя е продавала отмъкнатите произведения.


Персенгиева управлявала музея в продължение на 7 години. Когато напуснала през 2008 г., новият директор Георги Гроздев се загледал в картините и осъзнал, че това не са оригинали. Подменени били 9 живописни и 86 графични творби на Майстора, Васил Стоилов, Илия Бешков, Стоян Венев, Светлин Русев, Румен Скорчев, Серафим Северняк, Преслав Кършовски, Любен Диманов, Янаки Манасиев, Иван Димов и др.


Полицията разкри следната схема - тя намерила копист от Нови Пазар, на когото възложила ментетата. Плащала му между 100 и 200 лв. на парче. Графиките пък направо заменила с ксерокопия.


От 2009 г. досега се водеше разследване по случая. Перенгиева обаче вече е успяла да продаде голяма част от картините. Само няколко от тях бяха открити – и до една – в  аукционна къща Виктория.


Това, разбира се, не е единственият случай, когато фирмата на Тодоров е забъркана в криминални истории. През 2010 г. Министър Цветанов обяви за открадната картина на българина, живеещ в Париж, Никола Танев. Оказа се, че произведението фигурира в каталога на Виктория е било продадено от тръжната къща.


Всеизвестен факт е, че Павел Тодоров нехае за произхода и качеството на картините, които продава. Крадените произведения съвсем не са единственият проблем, от който клиентите му се притесняват. Почти на всеки търг на Виктория комисията по идентификация открива по няколко ментета в каталога му. Рекордът на наглостта бе през 2011 г., когато експертите намериха 11 фалшиви картини, подготвени за клиентите на аукционната къща.


Тогава Павел Тодоров сам си призна този срамен факт пред гостите на търга на 23 юни. Той беше принуден да обясни, защо близо дузина от предложените произведения не стигнаха до наддаването. А именно – че експертите от Националната галерия обявиха за фалшиви картините на Сирак Скитник, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Ненко Балкански.


Освен от комисията в Националната галерия, Тодоров бе разкрит и от дъщерята на Генко Генков, която в своя сайт neegenko.com публикува данни за ментета на баща й, покойният експресионист. Според този сайт, почти всички творби на Генко, предложени от Павел, са фалшификати.


Кой е Павел Тодоров и откъде толкова наглост – питат се арт ценители. Както вестник 19' разкри неотдавна, Тодоров е в приятелския кръг Лабиринт на спортния министър Свилен Нейков. Не само, че министърът е стар другар на Павел, но се води и патрон в комитет за международни състезания по гребане. Така Павел Тодоров хем може да ползва името на министъра, за да си върти далаверите, хем да пробутва ментетата на клиенти, които са лаици в изкуството.


За съжаление, у нас продължават да действат двойните стандарти. За разлика от търг на друга аукционна къща, който бе прекъснат от полицията и завърши с арести, криминалните прояви на Виктория остават забелязани единствено от медиите. Както се казва - кучетата си лаят, керванът си върви. Не е ясно по какъв критерий навремето си изпати Игор Марковски, но колегата му Павел Тодоров явно има влиятелни другари в приятелския си кръг Лабиринт, че чак и министър.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а