Свързани новини

19.09.2012 14:06

ЕК предлага нова глобална хуманитарна инициатива

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес Европейската комисия предложи плановете си за изработването на глобална инициатива, която ще даде възможност на около 10 000 души да участват като доброволци в хуманитарни операции по целия свят в периода 2014—2020 г., съобщиха от пресслужбата на ЕК. Инициативата Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ ще осигури конкретна възможност за европейците, които желаят да окажат практическа помощ там, където тя е най-необходима. През последните години броят на природните и предизвиканите от човека бедствия по света значително се увеличи и за съжаление е вероятно тази тенденция да се запази. Хуманитарните организации се нуждаят от повече добре подготвени хора, които да ги подкрепят при оказването на помощ на общностите, пострадали при бедствия. Кристалина Георгиева, комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „Предоставя ни се уникален шанс да изпратим положително послание в тези времена на криза: чрез действията си на място доброволците на ЕС за хуманитарна помощ ще демонстрират нашата европейска солидарност, като оказват помощ на най-нуждаещите се. Същевременно те ще придобият безценни умения. Спасяването на човешки живот представлява опит и преживяване, което променя живота на човека и което доброволците никога няма да забравят. Доброволчеството се ползва с огромната подкрепа на всички наши граждани във всички държави членки.“

Комисията предлага изработването на европейски стандарти във връзка с управлението на доброволци в хуманитарни проекти, както и на програма за обучение, с помощта на която доброволците да се подготвят за изпращане на терен. Единствено добре подготвените доброволци ще могат да бъдат изпращани на терен като „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ” в рамките на хуманитарни проекти.

Инициативата „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ” ще се осъществява в тясно сътрудничество с хуманитарни организации, които се придържат към стандартите и които ще трябва да бъдат сертифицирани, за да станат „изпращащи организации“. Тези стандарти ще включват, по-специално, разпоредби относно безопасността и сигурността на доброволците, които са от първостепенно значение в хуманитарните операции.

Доброволците на ЕС за хуманитарна помощ ще се обучават заедно в многонационални групи и също така ще имат възможността да прекарат няколко месеца на стажантски позиции в друга европейска държава, преди да заминат в рамките на хуманитарни операции. Ще бъде създадена мрежа на „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ“, която се очаква да се разрасне през идните години и да се превърне в единствен по рода си корпус от посланици на европейската солидарност. 

Европейските граждани и дългосрочно пребиваващите в ЕС лица на възраст над 18 години, които проявяват интерес, ще могат да кандидатстват за доброволци на ЕС за хуманитарна помощ.

Предложението включва бюджет в размер на 239,1 млн. евро, който ще се изразходва за мащабен пакет за обучение (58 млн. евро), изпращане на терен (137 млн. евро), изграждане на капацитет в общностите, пострадали при бедствия (35 млн. евро), и спомагателни дейности. 

Около 10 000 доброволци ще бъдат изпратени на терен в периода 2014-2020 г. Инициативата ще включва също така обучение за 7 000 души местен персонал и доброволци от организации в държавите, пострадали при бедствия. По линия на елемент от инициативата, който ще се състои в доброволческа дейност по интернет, се очаква още 10 000 души да подкрепят „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ” чрез дейности, които могат да се извършват на компютър от дома.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп