Свързани новини

18.09.2012 12:03

Мюсюлмани в битка с охраната на съда в Пазарджик

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 300 души в мюсюлмански дрехи застанаха заплашително пред сградата на пазарджишкия съд, която в момента се охранява и от полиция. Днес влиза в ход на делото срещу 13-те души, обвинени в проповядване на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава.

Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, съобщи БНР.


На днешното заседание са призовани само подсъдимите. Сред тях са  районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има и една жена на име Горелска, която е учител в Благоевградско. 


Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. 


Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският. 

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. 

Всички обвиняеми са с наложена мярка "подписка". 


Около 300 души, облечени в типични мюсюлмански дрехи, стоят пред сградата на съда в Пазарджик, чакайки началото на заседанието, предаде "Фокус". В района около Окръжния съд има и засилено полицейско присъствие. 


В началото на делото прокурорът Недялка Попова започна да чете обвинителния акт, който съдържа осем глави. Очаква се в хода на съдебното дело да бъдат изслушани 30 свидетели и десет вещи лица. Материалите от дъсъдебното производство са събрани в 31 тома. 

Магистратите отхвърлиха иска на защитата на четиримата обвиняеми от Благоевград делото да се гледа по съкратената процедура. 


Хари Харалампиев, адвокат на шестима от подсъдимите, коментира, че високият обществен интерес към делото би могъл да окаже известно влияние върху изхода, предаде БТА. По думите му обвиненията са пресилени и процесът ще се реши от експертите. Факт е, че моите довереници са подсъдими, но до доказване на противното, те са невинни, каза още той. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева