Свързани новини

11.09.2012 13:11

Борисов се среща с Нетаняху на четири очи

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Среща на четири очи между премиера Бойко Борисов и премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху започна в кабинета на министър-председателя на Израел, предаде Фокус. Паралелно с тази среща, се провеждат и срещи на министрите от българската правителствена делегация с израелските им колеги. Общо 12 министри от българския кабинет са в Ерусалим за съвместното правителствено заседание. След срещата ще се състои церемония по подписването на двустранни документи в присъствието на двамата министър-председатели. Ще бъдат подписани проект на споразумение между Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията и план между Министерство на здравеопазването на Република България и Министерство на здравеопазването на Държавата Израел за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. След срещата са предвидени изявления. 


 

Сегашният министър-председател Бенямин Нетаняху е първият израелски официален представител, който посещава България преди възстановяването на двустранните отношения през 1990 година. През пролетта на 1990 година той е млад външен министър в Израел в правителството на Ицхак Шамир и пристига в София, където преговаря за декларацията за възобновяване на дипломатическите отношения, прекъснати през 1967 година. Месец след неговото посещение, е подписана и декларацията за възобновяване на двустранните отношения. 

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. в Тел Авив, израства в Ерусалим. Той е първият израелски лидер, роден след създаването на еврейската държава. Прекарва голяма част от живота си в САЩ. Когато е тийнейджър, семейството му се мести там, защото баща му, проф. Бенцнион Нетаняху, е поканен да преподава история в щатски университети. Нетаняху завършва архитектура и мениджмънт в Масачузетския технологичен институт. Учи и политически науки в Харвард. 

През 1967 г. се връща в Израел и се записва в армията. Става командос, участва в много спецоперации. При акцията за освобождаване на заложниците от самолет на Сабена на летище "Бен Гурион" е ранен. 

Брат му Джонатан също е елитен командос. Той ръководи антитерористичната операция в Ентебе (Уганда) през 1976 г. Загива и посмъртно е обявен за герой на Израел. 

През 80-те години Бенямин Нетаняху е дипломат в САЩ и се посвещава на популяризиране и защита на израелската кауза. През 1988 г. се връща в Израел и става депутат в Кнесета. 

На 25 март 1993 г. е избран за лидер на дясната партия Ликуд и неин кандидат за премиер. 

На 29 май 1996 г. печели изборите и става деветият премиер на Държавата Израел. 3 години по-късно напусна кабинета на министър-председателя, защото губи предсрочните избори, които сам свиква. 

Сключването на мирното споразумение с палестинците в Уай плантейшън, САЩ през 1998 г. му спечелва много противници. 

Като финансов министър през 2003 г. той провежда успешни пазарни реформи, а през 2005 г. се оттегля от поста си в знак на протест срещу изтеглянето на Израел от Газа.

На 1 април 2009 г. израелският парламент назначава Бенямин Нетаняху за премиер и одобрява предложеното от него правителство. Гласуването в Кнесета е 69 към 45 в полза на коалиционното правителство на Нетаняху, в което влизат партии от крайната десница до умерения център.

При представянето на кабинета си пред парламента Нетаняху обещава да работи за траен мир с палестинците и целия мюсюлмански свят, като добавя, че ще направи всичко необходимо, за да гарантира сигурността на Израел. 

Правителство на дясната партия Ликуд е 32-ото в израелската 60-годишна история. Със своите 30 министри и 8 заместник-министри то е най-голямото и в израелската история. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви