Свързани новини

05.09.2012 11:17

Държавният дълг на САЩ премина 16 трилиона долара

Видян 1266 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният дълг на САЩ за първи път в историята превиши символичния праг от 16 трилиона долара, съобщи снощи финансовото министерство на страната. Според публикуваните данни историческото събития е станало в петък, когато равнището на държавния дълг е достигнало 16,015 трилиона долара. За един ден то се е повишило с 25 милиарда долара, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.


Анализатори припомниха, че таванът на държавния дълг на САЩ в момента е 16,394 трилиона долара. Според тях ситуацията се развива по такъв начин, че една от първите стъпки на новия президент на страната, който ще бъде определен на изборите, насрочени за 6 ноември, ще трябва да бъде вдигането на тавана на държавния дълг.


Миналата година сложните преговори по този ключов въпрос за американските финанси между демократите и републиканците едва не доведоха до неплатежоспособност на правителството и проблемът бе решен буквално в последния момент.


Републиканците, разбира се, се възползваха от тази изключително благоприятна възможност в разгара на предизборната надпревара и хвърлиха стрела срещу опонентите си демократи. "От всички обещания, които наруши президентът Барак Обама, това е възможно най-лошото", заяви кандидатът за вицепрезидент Пол Райън, който заедно с претендента на републиканците за държавния пост Мит Ромни се бори за Белия дом.


Според Райън "държавният дълг застрашава създаването на нови работни места и благоденствието на страната сега и в бъдеще".


Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър не веднъж е предупреждавал, че държавният дълг може да достигне тавана си още в края на тази година. В същото време той отбеляза, че администрацията разполага с "достатъчно механизми, за да вземе извънредни мерки", ако Конгресът на САЩ не успее да приеме навреме съответните налагащи се решения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.