Свързани новини

29.08.2012 16:30

Президентът обеща разкриване на атентаторите от Бургас

Видян 1652 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Изразявам своята дълбока съпричастност! Народите на България и Израел, но и целият демократичен свят няма да допуснат терорът и страхът да ни отклонят от нашата главна цел - толерантност, мир и просперитет за нашите народи и цялото човечество!"


Това написа президентът Росен Плевнелиев в траурната книга в софийската синагога, където се проведе церемония по повод 40 дни от смъртта на жертвите на атентата в Сарафово. Непосредствено преди това в предверието на Синагогата, където са поставени портрети на загиналите, държавният глава се наведе и постави по една бяла роза под всеки от тях.


Заради церемонията бяха предприети извънредни мерки за сигурност. Тротоарът на синагогата беше отцепен и по него се допускаха да минават само гости на церемонията и журналисти след проверка на документите. В двора на синагогата беше инсталирана рентгеновата рамка за щателна проверка на влизащите. В и около храма имаше засилено полицейско присъствие.


Убийството на невинни граждани е най-страшното и жестоко престъпление, което не може и не бива да бъде оправдано, заяви държавният глава. Той добави, че българските и израелските институции работят заедно и активно си сътрудничат. Поели сме твърд ангажимент да открием виновните и съучастниците в този акт и да ги подведем под най-строгата наказателна отговорност, посочи Плевнелиев, цитиран от нюз.бг.


Припомняме, вече няколко пъти президентът обещава разкриване и строго наказание за авторите на терористичния удар. До момента обаче, вече над месец след атентата,  българските служби единствено разпространяват няколко фоторобота на предполагаемите терористи.


Той изтъкна, че борбата срещу тероризма е обща кауза на демократичния свят и че България и Израел са стратегически партньори и големи приятели. Тук, в сърцето на София, един до друг се намират храмовете на различни религии - красивата синагога, джамията отсреща, католически и православни храмове, отбеляза още той. Президентът добави, че това историческо наследство е голяма отговорност, която ни задължава ежедневно да отстояваме толерантността като ценност, да отстояваме демократичните ценности.


По време на церемонията бяха запалени шест свещи от близките на загиналите. 


Съболезнования изказаха и вицепремиерът на Израел и представителите на еврейската общност у нас.


В двора на синагогата също бяха изложени портретите на жертвите.


Там са поставени и цветя от премиера Борисов и министъра по усвояването на еврофондовете Томисислав Дончев. Цветя днес положи и военният министър Аню Ангелов


На церемонията дойдоха жертвите на загиналия българския шофьор Мустафа Кьосев, а също и представители на Главното мюфтийство. Присъстваха още вицепремиерът на Израел Моше Яалон, израелски дипломати и други представители на израелската общност.


Там бяха още Йорданка Фандъкова, Екатерина Нейнски, Делян Добрев и други.


 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие

Днес е ден, в който не бива да забравяте да се обадите