Свързани новини

24.08.2012 10:04

Министър Добрев: Безвъзвратно закъснели сме с проучванията на газ и нефт

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малко вероятно е масовият бензин и дизел да стигнат цена 3 лева. По-скоро очакваме леко понижаване през септември месец, най-вече защото всеки август се наблюдава сезонно увеличаване на цените. Това каза пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


"Разбира се, горивото е на рекордни стойности и ние търсим политики да повлияем върху цената, но тези политики не са много", обясни той.


Има две неща, които могат сериозно да повлияят върху цените на горивата в България. Единият начин е чрез различна акцизна политика, но това отнема време и трябва да бъде решено в целия Европейски съюз. Предизвикателството, пред което сме изправени с високите цени на горивата, е предизвикателство и пред целия Европейски съюз, смята икономическият министър.


Втората политика е по отношение на местния добив. "За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на своята територия - с проучването на Черно море и на дълбоки води в него", допълни Делян Добрев. Той припомни, че преди седмици Министерски съвет взе решение за сключване на договор с френска компания за проучване на дълбоко Черно море, за където има данни за значителни количества на газ и нефт. "Безвъзвратно закъснели сме, защото сме изгубили десетилетия да направим тези проучвания", заяви Добрев и посочи, че румънските води се проучват от 10 години и в момента са много близо до етапа на реален добив. Ако тези проучвания бяха започнали преди 5 години, днес можехме да говорим, че от следващата година ще започнем добив, обясни той.


Относно фалита на поредната голяма туроператорска фирма - "Бългериан Вип Турс" (БВТ) Добрев заяви, че кризата е преодоляна вече, защото четири български фирми са поели ангажиментите на обявилия несъстоятелност БВТ. "Няма да имаме пристигнали нови туристи, които да се окажат в същата ситуация, защото посрещащият туроператор е друг", заяви Добрев.


По повод предложението за създаване на Гаранционен фонд, който да покрива разходите на туристите при подобни проблеми, министърът заяви, че директивите на ЕС го позволяват: "Държавите, с които ние работим, имат застраховки, което означава, че ако в България създадем гаранционен фонд, от една страна - тези туристи и хотелиери ще имат право да получат пари от застраховката, а от друга - ние ще плащаме от гаранционния фонд, с което допълнително ще натоварим българските туроператори".


"Пазарът Израел" успя да се възстанови на 100% в последните една-две седмици, коментира още Добрев. Миналата седмица имаме 28 чартърни полета от Израел. Наистина имаше момент, в който бяхме доста притеснени от сериозния спад на броя на чартърите, но сега се възстанови обичайният темп на посещение на страната. Според министъра това се дължи както на неговото посещение в Израел след атентата в Бургас, така и на посещението у нас на израелския министър Мисежников.


Разбира се, малко трудно ще достигнем миналогодишния брой на туристи - 138 хиляди, но се надявам да сме близо до тази цифра, каза още Добрев. Около 6-7% от туристите, посещаващи България, са от Израел. Но най-големият пазар, почиващ у нас, е от Румъния, добави той.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и