Свързани новини

22.08.2012 10:03

Метрото е готово, подготвя се за откриване

Видян 1553 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строежът на втория лъч на софийското метро е приключил. Остават само почистването след строителите, както и някои козметични довършителни работи. Всички срокове са спазени. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен ЕАД, обяви пред БНТ, че вече се правят изпитания на съоръженията и влаковете. Работи се и по разписанията. Предвижда се минималният интервал, по който да се движат подземните влакове, да е три и половина минути. Шефът на метрото обясни, че по съществуващата в момента линия пътуват между 180 и 200 хил. пътници дневно, в зависимост от сезона. Очаква се по новата линия от Надежда до бул. Черни връх да пътуват още 130 хил. човека. Братоев каза, че при прекачването между двете линии на станция Сердика през подземната връзка пътниците ще могат да ползват само един билет. За момента картата за метрото, която поскъпва от 1 септември, ще може да се ползва и за двете линии. С разрастването на метромрежата ще се внедрят механизми пътниците да плащат само за пропътуваното разстояние, а не за цялата подземна мрежа. 


Според Братоев “нивото в София като изпълнение е над средноевропейското ниво”. Една от безспорните ползи е това, че 79 хил. тона вредни газове по-малко ще се изхвърлят във въздуха.


По отношение на предстоящата церемония по откриването на втория метродиаметър и спекулациите с нея шефът на метрото каза, че България е задължена да поставя информационни табели, които да показват, че средствата са от ЕС. Паметник на Барозу би бил неуместен. Ще има някакъв символ на ЕС, но какъв ще бъде той Братоев не разкри. 


При кандидатстването за европари за метрото автоматично се получава задължение за разпространение на информация. Част от това задължение е и официалното тържество по откриване на обекта. Братоев каза, че ще се пусне обществена поръчка за оферти за церемонията. Разписано е, че тя може да струва между 15 и 60 хил. лв., но точната сума ще стане ясна като се видят офертите. 


“Лъскавата част” е 3% от сумата за строежа на метрото. Братоев каза, че от ЕК даже са ги нахокали, че била прекалено малка.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и