Свързани новини

18.07.2012 23:00

Израел обвини Иран за терористичния атентат в Бургас

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма информация някой да е поел отговорност за случилото се в Бургас, каза външният министър Николай Младенов на летище Бургас. Тероризмът във всяка една форма трябва категорично да се осъжда от всички. Общите ни действия са срещу всеки, който си позволява да използва тези действия за постигане на целите си. България не толерира каквито и да било опити да се компрометира сигурността на страната, каза Младенов. 

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз каза, че случилото се е жалко и тъжно както за Израел, така и за България. Между двете държави има много сътрудничество, особено в сферата на сигурността, каза той. Той каза, че е присъствал на бързата реакция на полицията и на лекарите и оценява присъствието на най-ръководните органи на страната, каза посланик Шаул Камиса Раз. 

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран за терористичния атентат на летището в Бургас в сряда. Той заяви, че страната му "ще отвърне решително", съобщиха израелските медии.


"Всички следи водят към Иран. Само през последния месец видяхме опити за нападения срещу израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места", заяви Нетаняху.


"Точно 18 години след взрива пред еврейския център в Аржентина смъртоносният ирански терор продължава да напада невинни хора. Това е иранска терористична атака, разпростряла се по целия свят. Израел ще реагира със сила срещу иранския терор."


Министърът на отбраната Ехуд  Барак заяви, че израелските сили за сигурност ще сторят всичко възможно да се доберат до отговорните за атентата.


"От доста време проследяваме намеренията на терористични групировки като "Хизбула", "Хамас", иранските групи и "Ислямски джихад" да извършат нападения по света. Отдавна се борим с тях и в тази борба има много успехи, но и трудни дни. Днес е един от тези трудни дни. Важно е израелците да продължат да пътуват по света, да продължат да пътуват в Израел и да живеят нормално, въпреки цялата тази болка", заяви Барак.


В."Аарец" цитира бургаския кмет Димитър Николов, според когото експлозивите са били поставени в багажното отделение. Израелски представител казва пред изданието, че атентатът не е дело на самоубиец и отхвърля засега версията, че е имало жена-камикадзе, която се е качила на борда или се е самовзривила пред автобуса.



Пред радио "Гласът на Израел" очевидка разказва, че групата е минала през паспортния контрол, оставили багажа си в автобуса и след няколко минути се чула експлозия. Автобусът бил разкъсан и ранените не можели да прегазят през телата на убити и пострадали. Оцелелите са се върнали в терминала и се опитват да научат кой е ранен и загинал.


Михал, майката на Рон Пархан, която пътувала с приятеля си Гал за България, разказа пред израелската телевизия ,че момичето се обадило в истерия с твърдение, че някой се е взривил в автобуса им. "Каза ми, че е нарязана от стъкла и шрапнели, кърви и се наложило да я изкарат през прозореца на автобуса. Рон и Гал планирали да прекарат седмица в България преди да влязат в казармата следващия месец.


Израелската компания "Хавей Хуфша", организирала пътуването до Бургас, разпространи съобщение, в което се казва: "Според информацията, която получаваме от нашия представител в Бургас на автобус, който е трябвало та превози нашите хора от летището, е имало експлозия. Изпратихме наши хора на летището и в болниците да окажат съдействие. В същото време изпращаме наши представители от Израел с първия възможен полет още тази нощ."


В Израел предупреждават, че вероятно ще има забавяне и отлагане на полети към Европа. Властите на летище "Бен Гурион" уведомиха пътуващите да очакват забавяне и призоваха авиокомпаниите надлежно да уведомят клиентите си.

 

 

Британското министерство на външните работи съобщи на интернет сайта си за експлозията, но не промени статута на режима за пътуване до България и не препоръчва някакви ограничения.

Израелските авиолинии Ел Ал отмениха полета си от Тел Авив до София, който трябваше да пристигне в 19.00 часа. Още не е решено нищо за полетите утре, съобщи Ройтерс.






Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на